skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce do ubijania rozbij jajka.
Krok 2:
Dodaj wymaganą ilość cukru i ubijaj wszystko przez kilka minut, aż będzie puszyste i gęste.
Krok 3:
Aby ubić jajka, miska musi być bardzo czysta, sucha i beztłuszczowa. W przeciwnym razie jajka nie zostaną ubite. Jajka na biszkopt należy ubić w bujną jasną masę, nasyconą dość małymi bąbelkami. Dobrze ubite jajka są kluczem do bujnego i pięknego biszkoptu, więc podejmij ten krok z całą starannością.
Krok 4:
Podczas ubijania jajek odmierz wymaganą ilość mąki i przesiej ją przez sito. Dodaj wanilinę i trochę proszku do pieczenia do mąki.
Krok 5:
Dodaj trochę mąki do ubitych jajek, a teraz ręcznie za pomocą trzepaczki wymieszaj ją z ciastem, starając się zachować całą masę. Ważne! Mąkę należy mieszać, nie ubijać! Delikatnymi, płynnymi ruchami, aby maksymalnie utrzymać pęcherzyki powietrza w jajach. Jeśli przesadzisz, ciasto opadnie, a biszkopt już się nie podniesie. Dostosuj ilość mąki do konsystencji ciasta. Nie powinien być gęsty - mniej więcej jak umiarkowanie płynna śmietana.
Krok 6:
Gotowe ciasto wlać do przygotowanej formy do pieczenia (18-20 cm). Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Lepiej jest wziąć dzieloną formę do pieczenia herbatników i przykryć spód papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20-30 minut w żadnym wypadku nie otwieraj piekarnika, aby uniknąć odpadnięcia biszkoptu.
Krok 7:
Sprawdź gotowość biszkoptu w ten sposób-naciśnij go lekko na górze. Jeśli wróci do poprzedniej pozycji, jest gotowy i można go wyjąć z piekarnika. Lub wykałaczką-opuść ją na środek herbatnika i natychmiast wyciągnij - jeśli jest sucha, herbatnik jest gotowy. Za pomocą ostrego noża oddziel biszkopt od boków formy i wyjmij go.
Krok 8:
Całkowicie ostudź gotowy biszkopt. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Położy się na zimno i odpocznie. Następnie można go łatwo pokroić w ciasta. Podczas krojenia nie kruszy się zbytnio. Użyj gotowych ciast do dowolnego ciasta. Gotuj z przyjemnością!
nawet początkujący kucharz opanuje przygotowanie tak prostego przepisu na biszkopt. Jest lekki zarówno pod względem przygotowania, jak i gotowego wyglądu, ponieważ miąższ biszkoptu jest bardzo przewiewny i porowaty.
ten rodzaj biszkoptu mono nazywa się podstawowym-do jego przygotowania potrzebne będzie minimum. I to właśnie ta opcja będzie podstawą wielu innych złożonych przepisów.
ogólnie w przepisie można obejść się bez proszku do pieczenia, ponieważ jajka powinny być tak dobrze ubite, że będą trzymać gotowy biszkopt. Ale dla niezawodności dodaję szczyptę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne: jajka mogą być dowolne, zimne lub ciepłe, ale temperatura pokojowa jest ubijana lepiej i szybciej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g