kremowe ziemniaki z serem i czosnkiem w piekarniku

Prosty przepis na pyszne ziemniaki na stół. Pyszne kremowe ziemniaki w piekarniku są idealne jako przystawka na lunch lub kolację lub jako niezależne danie, a także jest to wspaniały przepis na świąteczny stół
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

umyj ziemniaki. Pokrój w cienkie pierścienie, przenieś do miski.
dodaj sól, pieprz, czosnek w proszku, wymieszaj.
wlej śmietanę i stopione masło, dodaj ser, dobrze wymieszaj.
nasmaruj formę olejem roślinnym.
uformuj" wieżyczki " z ziemniaków i włóż do formy. Posyp śmietaną, która pozostała na dnie miski.
piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 C przez 45-50 min.
posyp ziołami podczas serwowania.

pomimo dzisiejszej popularności ziemniaków, był czas, kiedy ludzie uważali to warzywo za trujące. Wraz z pomidorami i bakłażanem ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, których niektórzy przedstawiciele są w rzeczywistości trujący. Dziś ziemniaki, ze względu na swoją wszechstronność i taniość, należą do jednej z najpopularniejszych upraw dostępnych przez cały rok.
ziemniaki to skrobiowe warzywo z rodziny psiankowatych. W pożywieniu spożywa się podziemną część rośliny, która nazywa się bulwą. Ziemniaki to czwarta najpopularniejsza uprawa żywności na świecie. Swoją sławą ustępuje tylko ryżowi, pszenicy i kukurydzy.
obecnie znanych jest kilkaset odmian ziemniaków. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem, zapachem i zawartością skrobi. W miarę dojrzewania rozróżnia się Młode i stare ziemniaki. Skórka większości dojrzałych owoców jest brązowa, żółta lub czerwonawa i może być gładka lub szorstka. Tymczasem istnieją bardziej niezwykli przedstawiciele gatunku - z fioletową skórką, a niektórzy mają ten sam nasycony fioletowy miąższ. Dziś to niegdyś smutne warzywo jest jednym z najczęściej spożywanych na świecie. W celach komercyjnych jest uprawiany w Rosji, Polsce, Indiach, Chinach, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach.
wybierając ziemniaki, ważne jest, aby wziąć pod uwagę, do jakich celów powinno służyć warzywo. Odmiany o wysokiej skrobi (Elizabeth, Blue Eyes, Adretta, Lorch) są uważane za idealne do tłuczonych ziemniaków. Takie bulwy są szybko gotowane i łatwo gotowane, zamieniając się w delikatne puree. W przypadku zup ważne jest, aby wybrać ziemniaki z odmian z niewielką ilością skrobi. Z reguły do takich celów nadają się Red Scarlett, Luck, Leader, Nikulinsky. Nie gotują się ani nie psują wyglądu i smaku zupy. Planujesz gotować smażone ziemniaki, a następnie skupiasz się na odmianach, w których skrobia się nie rozpada, dzięki czemu gotowe ziemniaki zachowują swój kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy