skład / składniki
metoda gotowania
umyj ziemniaki. Pokrój w cienkie pierścienie, przenieś do miski.
dodaj sól, pieprz, czosnek w proszku, wymieszaj.
wlej śmietanę i stopione masło, dodaj ser, dobrze wymieszaj.
nasmaruj formę olejem roślinnym.
uformuj" wieżyczki " z ziemniaków i włóż do formy. Posyp śmietaną, która pozostała na dnie miski.
piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 C przez 45-50 min.
posyp ziołami podczas serwowania.
pomimo dzisiejszej popularności ziemniaków, był czas, kiedy ludzie uważali to warzywo za trujące. Wraz z pomidorami i bakłażanem ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, których niektórzy przedstawiciele są w rzeczywistości trujący. Dziś ziemniaki, ze względu na swoją wszechstronność i taniość, należą do jednej z najpopularniejszych upraw dostępnych przez cały rok.
ziemniaki to skrobiowe warzywo z rodziny psiankowatych. W pożywieniu spożywa się podziemną część rośliny, która nazywa się bulwą. Ziemniaki to czwarta najpopularniejsza uprawa żywności na świecie. Swoją sławą ustępuje tylko ryżowi, pszenicy i kukurydzy.
obecnie znanych jest kilkaset odmian ziemniaków. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem, zapachem i zawartością skrobi. W miarę dojrzewania rozróżnia się Młode i stare ziemniaki. Skórka większości dojrzałych owoców jest brązowa, żółta lub czerwonawa i może być gładka lub szorstka. Tymczasem istnieją bardziej niezwykli przedstawiciele gatunku - z fioletową skórką, a niektórzy mają ten sam nasycony fioletowy miąższ. Dziś to niegdyś smutne warzywo jest jednym z najczęściej spożywanych na świecie. W celach komercyjnych jest uprawiany w Rosji, Polsce, Indiach, Chinach, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach.
wybierając ziemniaki, ważne jest, aby wziąć pod uwagę, do jakich celów powinno służyć warzywo. Odmiany o wysokiej skrobi (Elizabeth, Blue Eyes, Adretta, Lorch) są uważane za idealne do tłuczonych ziemniaków. Takie bulwy są szybko gotowane i łatwo gotowane, zamieniając się w delikatne puree. W przypadku zup ważne jest, aby wybrać ziemniaki z odmian z niewielką ilością skrobi. Z reguły do takich celów nadają się Red Scarlett, Luck, Leader, Nikulinsky. Nie gotują się ani nie psują wyglądu i smaku zupy. Planujesz gotować smażone ziemniaki, a następnie skupiasz się na odmianach, w których skrobia się nie rozpada, dzięki czemu gotowe ziemniaki zachowują swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g