małe ziemniaki w piekarniku w całości obrane

Gotowanie jest łatwe i proste, okazuje się apetyczne i piękne! Pieczona skórka młodych ziemniaków sprawia, że danie jest nie do odparcia! Podawaj ziemniaki z ulubionym sosem, takim jak kwaśna śmietana lub pomidor, i ciesz się niepowtarzalnym smakiem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 65 % 17 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Skórka młodych ziemniaków jest bardzo miękka i cienka, więc nie trzeba jej obierać. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą. Ułóż bulwy na papierowych serwetkach lub czystym ręczniku kuchennym do wyschnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyj wykałaczki w każdym ziemniaku, aby wykonać kilka nakłuć. Jest to konieczne, aby marynata była lepiej wchłaniana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przygotuj marynatę. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego do małego pojemnika, dodaj czerwoną i czarną mieloną paprykę, a także sól do smaku. Możesz również dodać szczyptę ostrego chili i dowolne przyprawy, które lubisz. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżeczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Ponownie wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ziemniaki do celofanowej torebki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej marynatę na wierzch. Zawiąż torebkę i wymieszaj ziemniaki z marynatą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw torebkę z ziemniakami do marynowania przez 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź marynowane ziemniaki w jednej warstwie i wyślij do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 190 stopniach, tryb "góra - dół". Następnie zmień tryb piekarnika na konwekcję, zwiększ temperaturę do 200-210 stopni i piecz, aż ziemniaki się zrumienią(około 10 minut). Czas gotowania i temperatura mogą się różnić, tutaj powinieneś skupić się na możliwościach swojego piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj sos ziołowy. Aby to zrobić, posiekaj pietruszkę, koperek i tymianek(w przepisie wykorzystano te zioła) tak drobno, jak to możliwe, posiekaj szalotkę i czosnek nożem. Zamiast szalotki można użyć piór młodej zielonej cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i wszystko wymieszaj łyżką lub widelcem. Podczas mieszania musisz nacisnąć warzywa i cebulę, aby wypuściły sok, więc będzie znacznie bardziej aromatyczny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ziemniaki wyjąć z piekarnika(gotowość można sprawdzić wykałaczką). Na wierzch wlej aromatyczny dressing.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą dużej łyżki delikatnie wymieszaj ziemniaki i dressing.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Danie jest gotowe, możesz podać!

w przepisie najlepiej używać średniej wielkości ziemniaków o mniej więcej tej samej wielkości, co przyczynia się do równomiernego pieczenia.

podawaj małe ziemniaki pieczone w piekarniku w skórce ze świeżymi warzywami, sałatkami, marynowanymi grzybami, solonym smalcem lub jako niezależne danie.

bardzo smaczne na ciepło i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy