skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania ziemniaków.
Krok 2:
Skórka młodych ziemniaków jest bardzo miękka i cienka, więc nie trzeba jej obierać. Dokładnie umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą. Ułóż bulwy na papierowych serwetkach lub czystym ręczniku kuchennym do wyschnięcia.
Krok 3:
Użyj wykałaczki w każdym ziemniaku, aby wykonać kilka nakłuć. Jest to konieczne, aby marynata była lepiej wchłaniana.
Krok 4:
Następnie przygotuj marynatę. Wlej 2 łyżki oleju roślinnego do małego pojemnika, dodaj czerwoną i czarną mieloną paprykę, a także sól do smaku. Możesz również dodać szczyptę ostrego chili i dowolne przyprawy, które lubisz. Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżeczką.
Krok 5:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Ponownie wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Wyślij ziemniaki do celofanowej torebki.
Krok 7:
Wlej marynatę na wierzch. Zawiąż torebkę i wymieszaj ziemniaki z marynatą.
Krok 8:
Pozostaw torebkę z ziemniakami do marynowania przez 10-15 minut.
Krok 9:
Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź marynowane ziemniaki w jednej warstwie i wyślij do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 190 stopniach, tryb "góra - dół". Następnie zmień tryb piekarnika na konwekcję, zwiększ temperaturę do 200-210 stopni i piecz, aż ziemniaki się zrumienią(około 10 minut). Czas gotowania i temperatura mogą się różnić, tutaj powinieneś skupić się na możliwościach swojego piekarnika.
Krok 10:
Podczas pieczenia ziemniaków przygotuj sos ziołowy. Aby to zrobić, posiekaj pietruszkę, koperek i tymianek(w przepisie wykorzystano te zioła) tak drobno, jak to możliwe, posiekaj szalotkę i czosnek nożem. Zamiast szalotki można użyć piór młodej zielonej cebuli.
Krok 11:
Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego i wszystko wymieszaj łyżką lub widelcem. Podczas mieszania musisz nacisnąć warzywa i cebulę, aby wypuściły sok, więc będzie znacznie bardziej aromatyczny.
Krok 12:
Gotowe ziemniaki wyjąć z piekarnika(gotowość można sprawdzić wykałaczką). Na wierzch wlej aromatyczny dressing.
Krok 13:
Za pomocą dużej łyżki delikatnie wymieszaj ziemniaki i dressing.
Krok 14:
Danie jest gotowe, możesz podać!
w przepisie najlepiej używać średniej wielkości ziemniaków o mniej więcej tej samej wielkości, co przyczynia się do równomiernego pieczenia.
podawaj małe ziemniaki pieczone w piekarniku w skórce ze świeżymi warzywami, sałatkami, marynowanymi grzybami, solonym smalcem lub jako niezależne danie.
bardzo smaczne na ciepło i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g