Królik w majonezie w piekarniku

pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe danie! Mięso królika można piec w różnych wariantach. Jego jedynym minusem jest to, że gotuje się przez bardzo długi czas. Dlatego podczas pieczenia użyj folii, w przeciwnym razie mięso wyschnie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 19 g
tłuszcze 55 % 24 g
węglowodany 2 % 1 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój tusze królika na kawałki, weź wymaganą ilość do pieczenia i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przestronnej misce wrzuć trochę majonezu oraz obrany i posiekany czosnek. Dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń kawałki królika w powstałej marynacie, aby były równomiernie pokryte sosem. Pozostaw w tej formie na 40-50 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj spód formy folią i posmaruj folię olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kawałki królika w przygotowanej formie i przykryj folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny. Przez ostatnie 30 minut gotuj królika bez przykrycia, aby wierzch lekko się zrumienił. Podczas pieczenia jest bardzo kuszący smak. Przygotuj królika na gorąco. Smacznego!

kiedy planuję ugotować królika, za każdym razem staram się użyć nowego przepisu. Podoba mi się przepis na zrobienie królika z majonezem, ponieważ majonez dobrze impregnuje włókna mięsa, a gotowy królik okazuje się bardzo delikatny i soczysty. A podczas gotowania jest tak niesamowity aromat, że po prostu nie można się oprzeć.
mięso królika ma wysoką zawartość białka, niską zawartość tłuszczu i bardzo dużo składników odżywczych. Ten rodzaj mięsa należy do produktu dietetycznego i jest wchłaniany przez organizm w 90%. Dlatego mięso królika jest bardzo przydatne dla dzieci i osób, które preferują niskokaloryczne jedzenie.
królika w piekarniku można ugotować w całości lub pokroić na kawałki, tak jak ja. Jedyną rzeczą jest to, że w całej formie będzie gotować znacznie dłużej.
aby nie myśleć osobno o przystawce, obierz kilka małych ziemniaków i zwiń je w tej samej marynacie. Rozłóż wokół królika i upiecz wszystko razem. Przez długi czas pieczenia ziemniaki stają się tak miękkie i delikatne, że po prostu rozpływają się w ustach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy