skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój tusze królika na kawałki, weź wymaganą ilość do pieczenia i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
W przestronnej misce wrzuć trochę majonezu oraz obrany i posiekany czosnek. Dodaj trochę soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Zwiń kawałki królika w powstałej marynacie, aby były równomiernie pokryte sosem. Pozostaw w tej formie na 40-50 minut.
Krok 4:
Następnie przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj spód formy folią i posmaruj folię olejem roślinnym.
Krok 5:
Ułóż kawałki królika w przygotowanej formie i przykryj folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny. Przez ostatnie 30 minut gotuj królika bez przykrycia, aby wierzch lekko się zrumienił. Podczas pieczenia jest bardzo kuszący smak. Przygotuj królika na gorąco. Smacznego!
kiedy planuję ugotować królika, za każdym razem staram się użyć nowego przepisu. Podoba mi się przepis na zrobienie królika z majonezem, ponieważ majonez dobrze impregnuje włókna mięsa, a gotowy królik okazuje się bardzo delikatny i soczysty. A podczas gotowania jest tak niesamowity aromat, że po prostu nie można się oprzeć.
mięso królika ma wysoką zawartość białka, niską zawartość tłuszczu i bardzo dużo składników odżywczych. Ten rodzaj mięsa należy do produktu dietetycznego i jest wchłaniany przez organizm w 90%. Dlatego mięso królika jest bardzo przydatne dla dzieci i osób, które preferują niskokaloryczne jedzenie.
królika w piekarniku można ugotować w całości lub pokroić na kawałki, tak jak ja. Jedyną rzeczą jest to, że w całej formie będzie gotować znacznie dłużej.
aby nie myśleć osobno o przystawce, obierz kilka małych ziemniaków i zwiń je w tej samej marynacie. Rozłóż wokół królika i upiecz wszystko razem. Przez długi czas pieczenia ziemniaki stają się tak miękkie i delikatne, że po prostu rozpływają się w ustach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g