skład / składniki
metoda gotowania
zwykle jesteśmy przyzwyczajeni do mieszania płynnych i suchych składników do przygotowania ciasta, aby uzyskać ciasto o różnej konsystencji i piec je bez nadzienia lub z nim. Ale sposób przygotowania ciasta luzem bardzo różni się od zwykłych przepisów. Jest również dobry, ponieważ gdy chcesz ciasto z soczystym nadzieniem, bardzo trudno jest to zrobić w zwykłej wersji. Następnie ciasto nie jest pieczone z wilgoci nadzienia lub nadzienie wysycha, aż ciasto będzie dobrze pieczone. A potem wszystko dzieje się harmonijnie, a ciasto okazuje się soczyste i chrupiące i nie ma niepieczonego ciasta. Głównym warunkiem przygotowania takiego ciasta jest to, że jabłka są soczyste, a po podgrzaniu uwolniono z nich wystarczającą ilość soku do namoczenia suchej mieszanki.
metoda gotowania:
na początek będziemy musieli połączyć wszystkie suche składniki naszego przepisu. Są to mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Dobrze je wymieszaj, aby były równomiernie rozłożone.
następnie dokładnie umyj jabłka, odetnij skórę, wszystkie zepsute miejsca i wytnij rdzeń. Zetrzyj na grubej tarce.
weź formę do pieczenia, może być prostokątna, kwadratowa lub okrągła. Stelujemy pergamin i smarujemy go kawałkiem oleju roślinnego.
następnie rozprowadź naszą suchą mieszankę na dnie naszej formy. Mam trzecią część mieszanki. Następnie naprzemiennie nakładamy warstwy startego jabłka i suchej mieszanki. Ciasto kończymy suchą warstwą. Mam trzy suche warstwy i dwie jabłka.
na samym końcu wcieramy masło na ostatnią suchą warstwę.
dobrze jeśli olej jest dobrze schłodzony. Na przykład przez jakiś czas leży w zamrażarce.
wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który rozgrzejemy do 180 stopni. Nasze ciasto będzie gotowe za 40-50 minut. Wszystkie warstwy powinny być namoczone, a ciasto powinno być zrobione od dołu i od góry z chrupiącą skórką.
do ciasta można również dodawać różne suszone owoce, orzechy, mak lub sezam. Możesz także eksperymentować z przyprawami
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g