ciasto z jabłkami w piekarniku

bardzo szybki, bardzo smaczny, soczysty i zdrowy! Taki przepis powinien znajdować się w arsenale każdej gospodyni domowej. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny wynik, który spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składa się ze składników, które każdy ma zawsze w domu!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 68 % 28 g
216 kcal
IG: 48 / 21 / 31

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

zwykle jesteśmy przyzwyczajeni do mieszania płynnych i suchych składników do przygotowania ciasta, aby uzyskać ciasto o różnej konsystencji i piec je bez nadzienia lub z nim. Ale sposób przygotowania ciasta luzem bardzo różni się od zwykłych przepisów. Jest również dobry, ponieważ gdy chcesz ciasto z soczystym nadzieniem, bardzo trudno jest to zrobić w zwykłej wersji. Następnie ciasto nie jest pieczone z wilgoci nadzienia lub nadzienie wysycha, aż ciasto będzie dobrze pieczone. A potem wszystko dzieje się harmonijnie, a ciasto okazuje się soczyste i chrupiące i nie ma niepieczonego ciasta. Głównym warunkiem przygotowania takiego ciasta jest to, że jabłka są soczyste, a po podgrzaniu uwolniono z nich wystarczającą ilość soku do namoczenia suchej mieszanki.
metoda gotowania:
na początek będziemy musieli połączyć wszystkie suche składniki naszego przepisu. Są to mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Dobrze je wymieszaj, aby były równomiernie rozłożone.
następnie dokładnie umyj jabłka, odetnij skórę, wszystkie zepsute miejsca i wytnij rdzeń. Zetrzyj na grubej tarce.
weź formę do pieczenia, może być prostokątna, kwadratowa lub okrągła. Stelujemy pergamin i smarujemy go kawałkiem oleju roślinnego.
następnie rozprowadź naszą suchą mieszankę na dnie naszej formy. Mam trzecią część mieszanki. Następnie naprzemiennie nakładamy warstwy startego jabłka i suchej mieszanki. Ciasto kończymy suchą warstwą. Mam trzy suche warstwy i dwie jabłka.
na samym końcu wcieramy masło na ostatnią suchą warstwę.
dobrze jeśli olej jest dobrze schłodzony. Na przykład przez jakiś czas leży w zamrażarce.
wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który rozgrzejemy do 180 stopni. Nasze ciasto będzie gotowe za 40-50 minut. Wszystkie warstwy powinny być namoczone, a ciasto powinno być zrobione od dołu i od góry z chrupiącą skórką.
do ciasta można również dodawać różne suszone owoce, orzechy, mak lub sezam. Możesz także eksperymentować z przyprawami
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy