filet z czerwonej ryby z musztardą i śmietaną w piekarniku

zafunduj sobie królewskie danie z czerwonej ryby! Aby ugotować czerwoną rybę w kremowym sosie, najłatwiej jest kupić filet. To znacznie oszczędza czas. Do sosu można dodać kolejną łyżkę majonezu i przyprawy do smaku, ale jest to opcjonalne. Musztarda dobrze nadaje również smak sosowi. A śmietanę można wziąć o dowolnej zawartości tłuszczu. Aby uzyskać bardziej dietetyczną opcję, odpowiednia jest niskotłuszczowa śmietana. Czerwona ryba gotuje się wystarczająco szybko. Po 40 minutach można go wyjąć z piekarnika.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 17 % 6 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

czerwona ryba to bardzo zdrowy produkt, bogaty w kwasy tłuszczowe omega, które są bardzo cenne dla ludzkiego organizmu. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi, mają pozytywny wpływ na cały układ odpornościowy. Najpopularniejsze i najtańsze rodzaje ryb czerwonych to łosoś, pstrąg, Ket, różowy łosoś. Każda z powyższych ryb nadaje się do przygotowania dania przedstawionego w przepisie. Aby skrócić czas przygotowania, proponuje się zakup gotowego fileta. Ale nie jest to konieczne, możesz samodzielnie pokroić rybę na filety. Tylko to będzie wymagało dodatkowego czasu.

1. Więc umyj filet z czerwonej ryby pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi. Pokroić na kawałki.

2. Przygotuj sos. Aby to zrobić, wlej śmietanę do głębokiej miski. Tutaj wlej sól, czerwony i czarny pieprz.

3. Mój koperek, wysusz. Drobno posiekaj. Włóż do sosu. Lepiej, jeśli koperek jest świeży. Ale w przypadku braku możesz użyć suszonego.

4. Dodaj musztardę po koperku, dokładnie wymieszaj.

5. Wlej olej roślinny do naczynia do pieczenia. Kładziemy w nim kawałki czerwonej ryby.

6. Napełnij rybę sosem śmietanowym. Dla smaku dodatkowo dodajemy ziarna pieprzu i liść laurowy.

7. Piecz rybę w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 150 stopni.

podawaj rybę z sosem, w którym została upieczona. Udekoruj do smaku, na przykład świeżymi ziołami i plasterkami cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy