skład / składniki
metoda gotowania
wlej wodę do rondla i zagotuj, sól. Do wrzącej wody (tylko do wrzącej!) wsypujemy makaron i mieszamy. Gdy woda z makaronem ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości przez 5-7 minut. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka i wróć do rondla. Aby makaron się nie sklejał, dodaj kawałek masła.
w głębokiej misce ubij jajka, śmietanę, cukier i sól, aż będą gładkie. Bierzemy odpowiednie naczynie do pieczenia i smarujemy je masłem. Rozłóż ugotowany makaron równomierną warstwą. Napełnij go kremową mieszanką jajeczną, równomiernie rozprowadzając ją po całej formie. Stawiamy nasze danie na 25-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 220-250 stopni.
Zapiekanka powinna ładnie zarumienić się na górze i dobrze upiec na środku.
gotowy makaron z jajkiem pokroić na porcje, posmarować masłem na wierzchu i podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g