makaron w piekarniku ze śmietaną jajeczną

pyszne, aromatyczne i pożywne danie,które będziesz chciał! Najbardziej na rodzinny obiad.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 28 % 8 g
178 kcal
IG: 11 / 67 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej wodę do rondla i zagotuj, sól. Do wrzącej wody (tylko do wrzącej!) wsypujemy makaron i mieszamy. Gdy woda z makaronem ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości przez 5-7 minut. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka i wróć do rondla. Aby makaron się nie sklejał, dodaj kawałek masła.

w głębokiej misce ubij jajka, śmietanę, cukier i sól, aż będą gładkie. Bierzemy odpowiednie naczynie do pieczenia i smarujemy je masłem. Rozłóż ugotowany makaron równomierną warstwą. Napełnij go kremową mieszanką jajeczną, równomiernie rozprowadzając ją po całej formie. Stawiamy nasze danie na 25-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 220-250 stopni.

Zapiekanka powinna ładnie zarumienić się na górze i dobrze upiec na środku.

gotowy makaron z jajkiem pokroić na porcje, posmarować masłem na wierzchu i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy