skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ogólnie ciasta z kapustą są jednymi z moich ulubionych. I to pomimo faktu, że ogólnie jestem dość obojętny na kapustę.
przepis na charlotte z kapustą należy do kategorii najłatwiejszych.
kapustę kroimy na dowolne kawałki niezbyt dużych rozmiarów.
jeśli używasz starszej kapusty, należy ją gotować we wrzącej wodzie przez co najmniej dziesięć minut.
młoda kapusta może być po prostu lekko zmiażdżona.
pokrój grzyby na średnie kawałki.
smażyć kapustę z grzybami na maśle przez około pięć minut.
w razie potrzeby możesz również dodać trochę cebuli lub zielonej cebuli do nadzienia.
grzyby można zastąpić mięsem, ryżem, serem lub innymi produktami według własnego uznania.
gdy nadzienie jest gotowe, przystępujemy do przygotowania ciasta.
ubij jajka solą, cukrem i pieprzem.
następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
ciasto okaże się gęsto płynne.
w pojemniku, w którym leży nadzienie, wlej ciasto i dokładnie wymieszaj całkowitą masę.
rozłóż mieszaninę w naczyniu do pieczenia, które najpierw należy nasmarować olejem lub przykryć pergaminem.
zaleca się przykrycie formy folią na wierzchu.
Charlotte piecze się z kapustą przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
folię należy zdjąć 40 minut po rozpoczęciu pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g