kapusta Charlotte z pieczarkami w piekarniku

oryginalna odmiana motywu Charlotte okazała się więcej niż udana! Łatwość przygotowania Świetna opcja Charlotte z kapustą dla tych, którzy nie lubią słodkich ciast.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 63 % 12 g
99 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

ogólnie ciasta z kapustą są jednymi z moich ulubionych. I to pomimo faktu, że ogólnie jestem dość obojętny na kapustę.
przepis na charlotte z kapustą należy do kategorii najłatwiejszych.
kapustę kroimy na dowolne kawałki niezbyt dużych rozmiarów.
jeśli używasz starszej kapusty, należy ją gotować we wrzącej wodzie przez co najmniej dziesięć minut.
młoda kapusta może być po prostu lekko zmiażdżona.
pokrój grzyby na średnie kawałki.
smażyć kapustę z grzybami na maśle przez około pięć minut.
w razie potrzeby możesz również dodać trochę cebuli lub zielonej cebuli do nadzienia.
grzyby można zastąpić mięsem, ryżem, serem lub innymi produktami według własnego uznania.
gdy nadzienie jest gotowe, przystępujemy do przygotowania ciasta.
ubij jajka solą, cukrem i pieprzem.
następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
ciasto okaże się gęsto płynne.
w pojemniku, w którym leży nadzienie, wlej ciasto i dokładnie wymieszaj całkowitą masę.
rozłóż mieszaninę w naczyniu do pieczenia, które najpierw należy nasmarować olejem lub przykryć pergaminem.
zaleca się przykrycie formy folią na wierzchu.
Charlotte piecze się z kapustą przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
folię należy zdjąć 40 minut po rozpoczęciu pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy