skład / składniki
metoda gotowania
jeśli zjesz słoik ogórków w puszkach, z pewnością pozostanie solanka. Cóż, nie wylewaj go. Następnie odciągam go przez mały sitko. W wypiekaczu do chleba zagniatam ciasto z mąki pszennej, solanki ogórkowej, żywych drożdży i oleju musztardowego, układam na papierze do pieczenia i wkładam do patelni piekarnika z wysokimi bokami lub do formy do ciasta, aby po wyrośnięciu uzyskać prawidłowy kształt okrągłego bochenka.
rozłożyć w piekarniku w temperaturze 30 stopni, nie więcej. Zegarek zwykle wystarcza. Następnie ostrożnie przerzucam ciasto bezpośrednio na papier na blachę do pieczenia, podgrzewam do 180C i pieczę, aż chleb będzie gotowy. Około godziny.
gotowy chleb jest zwodniczo lekki, więc można go pomylić z surowym i niedopieczonym. To dlatego, że w przepisie kulinarnym nie ma cukru. Ale to on nadaje chlebowi rumieniec.
chleb Podkowy ma jasnożółty odcień nadany mu przez olej musztardowy. Nawiasem mówiąc, potem próbowałem ugotować go bezpośrednio w wypiekaczu do chleba w trybie głównym, w niektórych modelach nazywa się to również podstawowym. Wiesz, okazało się również cudownie, chociaż na palenisku jest znacznie piękniej, ale w maszynie do chleba jest znacznie łatwiej-wrzuciłem produkty i czekasz na gotowy Bochenek przy wyjściu i bez dodatkowego zamieszania. Mój przyjaciel, który lubi konserwować, nauczył mnie gotować chleb pod spodem. Zawsze ma dużo solanki z pomidorów i ogórków i prawdopodobnie zna ponad sto sposobów wykorzystania solanki do gotowania. Przepis na chleb pod spodem przeczytałem w starym czasopiśmie dość dawno temu, ale dopiero kilka miesięcy temu w końcu go upiekłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g