skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Makaron lepiej jest przyjmować twarde odmiany, mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Dodaj sól do jajek i wstrząśnij trzepaczką lub widelcem. Dodaj wodę i mleko i ponownie wstrząśnij, odstaw na chwilę gotowe wypełnienie.
Krok 3:
Sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Zetrzyj ser na grubej tarce. Weź szklaną lub ceramiczną formę żaroodporną, najlepiej z pokrywką.
Krok 4:
Nasmaruj dno formy olejem roślinnym i wlej cały makaron. Z gotowego mięsa mielonego uformuj klopsiki i ułóż je w losowej kolejności na wierzchu makaronu. Napełnij wszystko nadzieniem i posyp serem startym na grubej tarce.
Krok 5:
Przykryj wierzch, jeśli nie ma pokrywki, formę można przykryć folią. Wyślij naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie czasu zdejmij pokrywkę i piecz makaron z klopsikami przez kolejne 15 minut na złoty kolor.
Krok 6:
Danie okazuje się smaczne i delikatne, a co najważniejsze podczas pieczenia obiadu w piekarniku możesz zrobić wiele innych rzeczy! Makaron z klopsikami mięsnymi gotowy! Gorące danie układamy na talerzach i podajemy do stołu. Smacznego!
makaron z pszenicy durum coraz częściej trafia na półki naszych supermarketów. Kosztują znacznie więcej niż zwykły makaron, więc nie jest jasne, czy musisz wydać dodatkowe pieniądze i kupić ten produkt. W rzeczywistości taki makaron jest znacznie zdrowszy niż zwykły. We Włoszech tylko produkt wytwarzany z twardych odmian można nazwać makaronem. Reszta to makaron. W Rosji nie ma takiej reguły. Produkt z twardych odmian jest klasyfikowany zgodnie z GOST do grupy A, a z miękkich do grupy B. W przeciwieństwie do zwykłych makaronów, te wykonane z twardych odmian nie będą odkładać się na udach i bokach. Dietetycy często włączają je do diety swoich podopiecznych. Radzę przygotować to pyszne i zdrowe danie z makaronem twardych odmian.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g