Pieczony makaron z klopsikami w piekarniku

szybki w przygotowaniu obiad z makaronem i mielonym mięsem. Zwracam uwagę na pyszny przepis-makaron z klopsikami mięsnymi w piekarniku. Podoba mi się ten przepis, ponieważ przygotowanie go zajmie tylko 10 minut, piekarnik zajmie się resztą.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 34 % 13 g
235 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Makaron lepiej jest przyjmować twarde odmiany, mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do jajek i wstrząśnij trzepaczką lub widelcem. Dodaj wodę i mleko i ponownie wstrząśnij, odstaw na chwilę gotowe wypełnienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Zetrzyj ser na grubej tarce. Weź szklaną lub ceramiczną formę żaroodporną, najlepiej z pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj dno formy olejem roślinnym i wlej cały makaron. Z gotowego mięsa mielonego uformuj klopsiki i ułóż je w losowej kolejności na wierzchu makaronu. Napełnij wszystko nadzieniem i posyp serem startym na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj wierzch, jeśli nie ma pokrywki, formę można przykryć folią. Wyślij naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie czasu zdejmij pokrywkę i piecz makaron z klopsikami przez kolejne 15 minut na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Danie okazuje się smaczne i delikatne, a co najważniejsze podczas pieczenia obiadu w piekarniku możesz zrobić wiele innych rzeczy! Makaron z klopsikami mięsnymi gotowy! Gorące danie układamy na talerzach i podajemy do stołu. Smacznego!

makaron z pszenicy durum coraz częściej trafia na półki naszych supermarketów. Kosztują znacznie więcej niż zwykły makaron, więc nie jest jasne, czy musisz wydać dodatkowe pieniądze i kupić ten produkt. W rzeczywistości taki makaron jest znacznie zdrowszy niż zwykły. We Włoszech tylko produkt wytwarzany z twardych odmian można nazwać makaronem. Reszta to makaron. W Rosji nie ma takiej reguły. Produkt z twardych odmian jest klasyfikowany zgodnie z GOST do grupy A, a z miękkich do grupy B. W przeciwieństwie do zwykłych makaronów, te wykonane z twardych odmian nie będą odkładać się na udach i bokach. Dietetycy często włączają je do diety swoich podopiecznych. Radzę przygotować to pyszne i zdrowe danie z makaronem twardych odmian.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy