skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w dyni w piekarniku? Przygotuj składniki. Do takiego dania lepiej jest użyć niesłodzonej dyni, okrągłej i niezbyt dużej, szybciej upiecze się w piekarniku. Lepiej jest wziąć ziemniaki, które nie gotują się szybko, aby nie zamieniły się w tłuczone ziemniaki podczas pieczenia.
Krok 2:
Umyj dynię, odetnij pokrywkę od góry, usuń miąższ z nasionami łyżką lub nożem. Lepiej jest również usunąć miąższ ze ścian i dodać do ziemniaków do nadzienia. Nasiona można suszyć i stosować jako dodatek do zup lub sałatek.
Krok 3:
Pokrój miąższ dyni w kostkę. Kawałki dyni powinny być większe niż kawałki ziemniaków, ponieważ dynia potrzebuje mniej czasu na upieczenie i ugotowanie.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Nie rezygnuj z cebuli — sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne i smaczne.
Krok 5:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę lub kawałki o dowolnym kształcie, mniejsze w porównaniu do kawałków dyni.
Krok 6:
Połącz warzywa, wymieszaj i napełnij je dynią. Możesz bezpiecznie napełnić go do samej góry — podczas pieczenia warzywa znacznie się uspokoją. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz użyć innej przyprawy i przypraw.
Krok 7:
Wlej oliwę z oliwek, ponownie wymieszaj warzywa w dyni i wlej wodę, aby zakryła dwie trzecie zawartości dyni. Nie należy wlewać większej ilości wody, w przeciwnym razie po upieczeniu w dyni pozostanie dużo płynu. Jeśli trzymasz dynię w piekarniku dłużej, aż woda całkowicie odparuje, warzywa mogą zamienić się w puree.
Krok 8:
Umieść dynię na blasze do pieczenia, na której dnie wlej trochę wody, wyślij ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut lub dłużej dokładny czas będzie zależał od cech piekarnika i wielkości dyni. W razie potrzeby pod koniec pieczenia warzywa w dyni można posypać startym twardym serem i trzymać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Wyjmij dynię z piekarnika i podawaj, krojąc na porcje i układając nadzienie. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g