gniazda z mięsem mielonym w piekarniku z grzybami

pyszne i bardzo satysfakcjonujące! Danie na każdy dzień! Gniazda z mięsem mielonym w piekarniku z grzybami nadają się zarówno na wakacje, jak i na dni powszednie. Nadzienie grzybowe z twarogiem jest bardzo soczyste i aromatyczne. Możesz podawać tak, jak jest, z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 68 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gniazda z mięsem mielonym w piekarniku z grzybami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można przyjmować z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być wieprzowina, kurczak, wołowina lub połączone mięso mielone. Będę gotować z wieprzowiną. Najlepiej samemu ugotować mięso mielone, ale jeśli nie ma takiej możliwości, możesz kupić gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą i przyprawami, aż będzie gładkie. Ubij trochę masę mięsną na dnie miski, aby mięso mielone stało się gęstsze. Dzięki temu gniazda nie rozpadną się podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz grzyby pod bieżącą wodą, osusz i niezbyt drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez minutę, aż będzie półprzezroczysty. Następnie dodaj grzyby na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 5-7 minut. W tym czasie cała wilgoć wyparuje, a grzyby zmniejszą się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj lub zetrzyj ogórki kiszone. Połącz smażone grzyby i ogórki. Dodaj ser twarogowy. Możesz dodać trochę soli, ale pamiętaj, że ogórki są słone. Wymieszaj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Z mięsa mielonego uformuj małe kulki i zrób w nich wgłębienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W każdym gnieździe mięsnym umieść przygotowane nadzienie. Im więcej nadzienia się zmieści,tym smaczniejszy będzie. Umieść gniazda mięsne w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe gniazda lekko się zrumienią. Sok zostanie uwolniony z mięsa i częściowo upieczony. Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy