skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do marynowania kurczaka możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw, zwykle używam przyprawy do kurczaka. Umyj kurczaka, osusz ręcznikami. Przygotuj marynatę: aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z przyprawą do kurczaka i solą. Najpierw dodaj jedną przyprawę, przyprawy różnych producentów mogą być mniej lub bardziej słone, spróbuj marynaty, powinna być trochę słona, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.
Krok 2:
Moja przyprawa nie jest zbyt słona, dodałem łyżeczkę soli. Dobrze wymieszaj marynatę. Gotową marynatą pocieramy tuszę z kurczaka i pozostawiamy na stole do marynowania przez 40-45 minut. Podczas marynowania kurczaka zajmiemy się gotowaniem ziemniaków. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój na pół i smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor, nie zapomnij posolić podczas smażenia.
Krok 3:
Smażone ziemniaki wkładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Marynowany kurczak układamy w formie, w której będziemy go piec i faszerować smażonymi ziemniakami.
Krok 4:
Resztę ziemniaków układamy obok kurczaka, wylewamy całą marynatę, przykrywamy folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po 45 minutach zdejmij folię i piecz kurczaka przez kolejne 30-40 minut. Gotowy kurczak jest podawany do stołu.
Krok 5:
Kurczak pieczony z ziemniakami w piekarniku jest gotowy! Smacznego!
aby kurczak pieczony w piekarniku okazał się naprawdę smaczny, soczysty i apetyczny, potrzebny jest właściwy wybór tuszy, przestrzeganie reżimu temperaturowego i czasu gotowania oraz właściwy wybór powiązanych składników. Wybierając naczynia do pieczenia, spróbuj znaleźć żeliwną lub ceramiczną formę. Takie naczynia są podgrzewane stopniowo i równomiernie, co wyeliminuje ewentualne spalanie lub nierównomierne pieczenie mięsa drobiowego. Jednak odpowiednie są również metalowe i szklane naczynia do pieczenia, ale będą wymagały bardziej uważnego podejścia do reżimu temperaturowego ze względu na skłonność do przypalania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g