kurczak pieczony z ziemniakami i przyprawą Maggi w piekarniku

kurczak w piekarniku to wspaniałe danie na świąteczny stół! Kurczak pieczony z ziemniakami w piekarniku to kompletne danie, zarówno na obfity rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Mięso drobiowe marynowane w śmietanie okazuje się bardzo delikatne i smaczne!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 27 % 8 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do marynowania kurczaka możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw, zwykle używam przyprawy do kurczaka. Umyj kurczaka, osusz ręcznikami. Przygotuj marynatę: aby to zrobić, wymieszaj śmietanę z przyprawą do kurczaka i solą. Najpierw dodaj jedną przyprawę, przyprawy różnych producentów mogą być mniej lub bardziej słone, spróbuj marynaty, powinna być trochę słona, w razie potrzeby dodaj sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moja przyprawa nie jest zbyt słona, dodałem łyżeczkę soli. Dobrze wymieszaj marynatę. Gotową marynatą pocieramy tuszę z kurczaka i pozostawiamy na stole do marynowania przez 40-45 minut. Podczas marynowania kurczaka zajmiemy się gotowaniem ziemniaków. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój na pół i smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor, nie zapomnij posolić podczas smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażone ziemniaki wkładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Marynowany kurczak układamy w formie, w której będziemy go piec i faszerować smażonymi ziemniakami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Resztę ziemniaków układamy obok kurczaka, wylewamy całą marynatę, przykrywamy folią i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po 45 minutach zdejmij folię i piecz kurczaka przez kolejne 30-40 minut. Gotowy kurczak jest podawany do stołu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kurczak pieczony z ziemniakami w piekarniku jest gotowy! Smacznego!

aby kurczak pieczony w piekarniku okazał się naprawdę smaczny, soczysty i apetyczny, potrzebny jest właściwy wybór tuszy, przestrzeganie reżimu temperaturowego i czasu gotowania oraz właściwy wybór powiązanych składników. Wybierając naczynia do pieczenia, spróbuj znaleźć żeliwną lub ceramiczną formę. Takie naczynia są podgrzewane stopniowo i równomiernie, co wyeliminuje ewentualne spalanie lub nierównomierne pieczenie mięsa drobiowego. Jednak odpowiednie są również metalowe i szklane naczynia do pieczenia, ale będą wymagały bardziej uważnego podejścia do reżimu temperaturowego ze względu na skłonność do przypalania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g

Podobne przepisy