skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mleko i śmietana
Krok 2:
Wlej mleko do rondla i włóż do piekarnika na 4 godziny w t80c
Krok 3:
Mniej więcej co pół godziny topimy pianki
Krok 4:
Po 4 godzinach dostajemy takie kremowe mleko
Krok 5:
Przefiltrowałem durszlak, aby usunąć piankę, ale możesz tego nie robić
Krok 6:
Ostudzić przez około godzinę, wlać do szklanek, dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany do każdej z nich i pozostawić na stole na 8 godzin, a następnie włożyć do lodówki na kolejne 8 godzin
Krok 7:
świeże mleko wlewam do rondla i wkładam do piekarnika. Nie musisz wcześniej podgrzewać piekarnika ani przykrywać rondla pokrywką – aby sfermentowane mleko okazało się naprawdę smaczne, mleko należy podgrzać razem z piekarnikiem.
gdy mleko znajdzie się w piekarniku, musisz włączyć średnie ciepło i pozostawić mleko na 3-4 godziny. Nie zapomnij od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika i zebrać powstały film. Wystarczy go "utopić" w rondlu.
gdy mleko trochę się zagotuje i ciemnieje, wyjmuję rondel z piekarnika i wkładam mleko do ostygnięcia. Gdy mleko stanie się trochę ciepłe – wlewam do szklanek i do każdego dodaję pełną łyżeczkę kwaśnej śmietany. Teraz pozostaje dokładnie wymieszać stopione mleko, przykryć szklanki i zostawić je na stole na noc.
po 8 godzinach szklanki z domowym ryazhenka można wstawić do lodówki i poczekać, aż ryazhenka całkowicie zgęstnieje. Wieczorem doskonałe i satysfakcjonujące domowe pieczone mleko będzie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g