mleko w piekarniku typu ryazhenka

bardzo prosty i pyszny przepis na domowe ryazhenka! Latem nie chcę szczególnie jeść śniadania,więc proponuję spróbować dobrego przepisu kulinarnego na domowe pieczone mleko. Jedzenie dobre dla żołądka, a z kromką chleba żytniego jest również bardzo satysfakcjonujące. Ponadto zimne ryazhenka pomaga utrzymać się na każdej diecie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 22 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mleko i śmietana

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i włóż do piekarnika na 4 godziny w t80c

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mniej więcej co pół godziny topimy pianki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 4 godzinach dostajemy takie kremowe mleko

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przefiltrowałem durszlak, aby usunąć piankę, ale możesz tego nie robić

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostudzić przez około godzinę, wlać do szklanek, dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany do każdej z nich i pozostawić na stole na 8 godzin, a następnie włożyć do lodówki na kolejne 8 godzin

  7. Krok 7:

    Krok 7.

świeże mleko wlewam do rondla i wkładam do piekarnika. Nie musisz wcześniej podgrzewać piekarnika ani przykrywać rondla pokrywką – aby sfermentowane mleko okazało się naprawdę smaczne, mleko należy podgrzać razem z piekarnikiem.
gdy mleko znajdzie się w piekarniku, musisz włączyć średnie ciepło i pozostawić mleko na 3-4 godziny. Nie zapomnij od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika i zebrać powstały film. Wystarczy go "utopić" w rondlu.
gdy mleko trochę się zagotuje i ciemnieje, wyjmuję rondel z piekarnika i wkładam mleko do ostygnięcia. Gdy mleko stanie się trochę ciepłe – wlewam do szklanek i do każdego dodaję pełną łyżeczkę kwaśnej śmietany. Teraz pozostaje dokładnie wymieszać stopione mleko, przykryć szklanki i zostawić je na stole na noc.
po 8 godzinach szklanki z domowym ryazhenka można wstawić do lodówki i poczekać, aż ryazhenka całkowicie zgęstnieje. Wieczorem doskonałe i satysfakcjonujące domowe pieczone mleko będzie gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g

Podobne przepisy