halibut w piekarniku z sosem śmietanowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
kupiłem kiedyś filet z halibuta i długo zastanawiałem się, co by to rozgryźć. Chciałem czegoś niezwykłego i strasznie smacznego. Przyjaciel poradził piec w piekarniku, a nawet dostarczył przepis kulinarny. Kolejny przepis na halibuta w piekarniku z sosem śmietanowym znalazłem w Internecie (i co byśmy bez niego zrobili?). Tak więc przyjaciel poradził najpierw usmażyć rybę, w Internecie powiedziano, że należy ją natychmiast upiec. Ale postanowiłem podzielić rybę na pół i spróbować i tak.
Obtoczyłem połowę ryby w 1 łyżce mąki, pokroiłem cebulę w półpierścienie i położyłem całość na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Drugą połowę również obtoczyła w mące i usmażyła na patelni z obu stron. Najpierw połóż cebulę na blasze do pieczenia, a następnie smażoną rybę. Przygotowałem sos śmietanowy: usmażyłem pozostałe 2 łyżki mąki na maśle. Zalałem go kwaśną śmietaną i zostawiłem na ogniu, aż śmietana się zagotowała, posoliła i dodała pieprz. Ważne jest, aby mąka nie stała się grudkami, dlatego należy ją dokładnie wymieszać. SOS podzieliłem na pół i zalałem rybę. Zetrzeć ser i przykryć obie blachy do pieczenia na wierzchu. Włożyłem do nagrzanego piekarnika. Halibut gotuje się wystarczająco szybko. Ser zdążył się dokładnie stopić, a ryba jest już gotowa, a smażona i nie smażona, to około 30 minut. Lepiej jest podawać go na gorąco na stole.
Obtoczyłem połowę ryby w 1 łyżce mąki, pokroiłem cebulę w półpierścienie i położyłem całość na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Drugą połowę również obtoczyła w mące i usmażyła na patelni z obu stron. Najpierw połóż cebulę na blasze do pieczenia, a następnie smażoną rybę. Przygotowałem sos śmietanowy: usmażyłem pozostałe 2 łyżki mąki na maśle. Zalałem go kwaśną śmietaną i zostawiłem na ogniu, aż śmietana się zagotowała, posoliła i dodała pieprz. Ważne jest, aby mąka nie stała się grudkami, dlatego należy ją dokładnie wymieszać. SOS podzieliłem na pół i zalałem rybę. Zetrzeć ser i przykryć obie blachy do pieczenia na wierzchu. Włożyłem do nagrzanego piekarnika. Halibut gotuje się wystarczająco szybko. Ser zdążył się dokładnie stopić, a ryba jest już gotowa, a smażona i nie smażona, to około 30 minut. Lepiej jest podawać go na gorąco na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g