halibut w piekarniku z sosem śmietanowym

bardzo ciekawe i niezwykłe danie doda uroku świątecznemu stołowi.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 15 % 4 g
176 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
kupiłem kiedyś filet z halibuta i długo zastanawiałem się, co by to rozgryźć. Chciałem czegoś niezwykłego i strasznie smacznego. Przyjaciel poradził piec w piekarniku, a nawet dostarczył przepis kulinarny. Kolejny przepis na halibuta w piekarniku z sosem śmietanowym znalazłem w Internecie (i co byśmy bez niego zrobili?). Tak więc przyjaciel poradził najpierw usmażyć rybę, w Internecie powiedziano, że należy ją natychmiast upiec. Ale postanowiłem podzielić rybę na pół i spróbować i tak.
Obtoczyłem połowę ryby w 1 łyżce mąki, pokroiłem cebulę w półpierścienie i położyłem całość na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Drugą połowę również obtoczyła w mące i usmażyła na patelni z obu stron. Najpierw połóż cebulę na blasze do pieczenia, a następnie smażoną rybę. Przygotowałem sos śmietanowy: usmażyłem pozostałe 2 łyżki mąki na maśle. Zalałem go kwaśną śmietaną i zostawiłem na ogniu, aż śmietana się zagotowała, posoliła i dodała pieprz. Ważne jest, aby mąka nie stała się grudkami, dlatego należy ją dokładnie wymieszać. SOS podzieliłem na pół i zalałem rybę. Zetrzeć ser i przykryć obie blachy do pieczenia na wierzchu. Włożyłem do nagrzanego piekarnika. Halibut gotuje się wystarczająco szybko. Ser zdążył się dokładnie stopić, a ryba jest już gotowa, a smażona i nie smażona, to około 30 minut. Lepiej jest podawać go na gorąco na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy