marynata z kurczaka w piekarniku z pomarańczy
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
często pomarańcze są gotowane z kaczką, ale pomarańczowy smak dobrze łączy się z kurczakiem. Aby przygotować pomarańczową marynatę dla kurczaka, musisz zetrzeć skórkę pomarańczy i wycisnąć sok. Tutaj dodaj przyprawy, płynny miód lub stopiony, oliwę z oliwek, sól i wyciśnięty czosnek. Jeśli lubisz ostrzej, możesz dodać posiekaną ostrą paprykę. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż kawałki kurczaka do marynaty. Kurczak powinien pozostać w marynacie przez co najmniej 1 godzinę. Piecz kurczaka w piekarniku, okresowo polewając marynatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g