marynata z kurczaka w piekarniku z pomarańczy

Prosty przepis na niezwykłą marynatę doda pikanterii mięsu z kurczaka!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 69 % 24 g
205 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
często pomarańcze są gotowane z kaczką, ale pomarańczowy smak dobrze łączy się z kurczakiem. Aby przygotować pomarańczową marynatę dla kurczaka, musisz zetrzeć skórkę pomarańczy i wycisnąć sok. Tutaj dodaj przyprawy, płynny miód lub stopiony, oliwę z oliwek, sól i wyciśnięty czosnek. Jeśli lubisz ostrzej, możesz dodać posiekaną ostrą paprykę. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż kawałki kurczaka do marynaty. Kurczak powinien pozostać w marynacie przez co najmniej 1 godzinę. Piecz kurczaka w piekarniku, okresowo polewając marynatą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy