tortille świeże w piekarniku

Prosty przepis na zwykłe tortille to świetna baza do przekąsek. Znalazłem przepis na te ciasta w starej książce kucharskiej z czasów radzieckich. Przypominają nieco chaczapuri, ale jest to bardziej danie ormiańskie – ich ciasta z przaśnego ciasta można znaleźć znacznie częściej.
NauczycielkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 61 % 28 g
226 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Zwykle, wyrabiając ciasto na tortille, dodaję kefir, ale ciasto przaśne smakuje lepiej z mlekiem. Mąkę należy przesiać, dodać mleko i szczyptę soli. Ciasto staram się dokładnie zagnieść-żeby nie było grudek i guzków. Rezultatem jest miękkie, a nawet delikatne ciasto. Może być nieco bardziej miękki niż przy robieniu pierogów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

teraz zajmę się nadzieniem i zawijam ciasto folią spożywczą i odstawiam na pół godziny.
zazwyczaj tortilla z przaśnego ciasta jest przygotowywana z różnymi nadzieniami-serem, ziemniakami, a nawet mięsem. Ale podstawą są zawsze różne zioła. Ormianie słyną z obfitości przypraw w jedzeniu. Jestem też wielkim fanem wszelkiego rodzaju ziół i dodatków, więc dodaję warzywa do ciast z przaśnego ciasta prawie na pół z serem. Stosuje się pietruszkę, koperek, zieloną cebulę, a nawet kolendrę. Warzywa nie powinny wypuszczać soku, więc najpierw pocieram ser, a następnie drobno siekam warzywa, mieszam je z serem i dodaję ostrą paprykę i czosnek. Należy pamiętać, że ser serowy może mieć różne stopnie zasolenia. Czasami, zanim ugotujesz coś z serem, musisz namoczyć go przez kilka godzin w wodzie, aby nadmiar soli zniknął. Dlatego przed gotowaniem spróbuj sera i skup się na własnych preferencjach smakowych: jeśli ser jest umiarkowanie słony, możesz gotować bez moczenia(nie zapominaj, że dodajemy warzywa bez soli, a ciasto też nie jest słone). W każdym razie dostosuj przepis do swoich produktów!

ciasto dzielę na części i zwijam w duże cienkie naleśniki. Rozłóż nadzienie na środku, dodaj trochę i zawiń ciasta. Oto kolejna mała wskazówka-lepiej ponownie owinąć krawędzie ciasta, w przeciwnym razie rozproszą się podczas smażenia.
to prawda, nie musisz smażyć ciast z przaśnego ciasta. Do tego niezwykłego jedzenia musisz rozgrzać piekarnik i przykryć blachę do pieczenia kartką papieru – musisz upiec ciastka bez oleju. Przynajmniej tak mówi przepis kulinarny. Temperatura około 180C przez około 20-25 minut. 

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !


powiem w tajemnicy: nie ma na świecie lepszej przekąski do piwa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy