mięso jagnięce w piekarniku z ziemniakami

dania w piekarniku-apetyczne, aromatyczne, smaczne i bardzo proste! To tradycyjne jedzenie walijskich chłopów. A jak wiemy, Walijczycy są potomkami druidów. Wiele osób interesuje się starożytnymi kultami i dlatego chce dowiedzieć się o nich wszystkiego. Tak więc, gdy tylko ten przepis kulinarny jest nieco zmieniony-Zmień piekarnik na piekarnik, a przed tobą pojawia się prawdziwe tradycyjne danie Celtyckie.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 48 % 10 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 5 min


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. wstępnie pieprzone i solone mięso jagnięce układamy na natłuszczonym arkuszu o wysokich krawędziach i pieczemy przez 15 minut. Grubo posiekaj kawałki mięsa ,aby były soczyste (możesz jak kebab).
następnie wyjmij z piekarnika i spuść nadmiar tłuszczu. Powinno być bardzo mało tłuszczu. Na razie wyjmujemy również mięso. Pokrój ziemniaki na dość duże kawałki i rozłóż połowę wszystkich ziemniaków na arkuszu. Sól pieprzowa i posyp mąką. Na wierzch kładziemy cebulę pokrojoną w krążki, a całość pokrywamy pozostałymi ziemniakami. I ponownie połóż mięso na wierzchu.
wlej wodę na arkusz, aby przykryła warstwę ziemniaków. Przykryj folią i wróć do piekarnika. Pieczemy około 100 minut, ale 15 minut przed końcem usuwamy folię i pieczemy, aż powierzchnia stanie się ciemnobrązowa.
podając mięso kroimy i podajemy z ziemniakami i świeżą marchewką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy