skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. wstępnie pieprzone i solone mięso jagnięce układamy na natłuszczonym arkuszu o wysokich krawędziach i pieczemy przez 15 minut. Grubo posiekaj kawałki mięsa ,aby były soczyste (możesz jak kebab).
następnie wyjmij z piekarnika i spuść nadmiar tłuszczu. Powinno być bardzo mało tłuszczu. Na razie wyjmujemy również mięso. Pokrój ziemniaki na dość duże kawałki i rozłóż połowę wszystkich ziemniaków na arkuszu. Sól pieprzowa i posyp mąką. Na wierzch kładziemy cebulę pokrojoną w krążki, a całość pokrywamy pozostałymi ziemniakami. I ponownie połóż mięso na wierzchu.
wlej wodę na arkusz, aby przykryła warstwę ziemniaków. Przykryj folią i wróć do piekarnika. Pieczemy około 100 minut, ale 15 minut przed końcem usuwamy folię i pieczemy, aż powierzchnia stanie się ciemnobrązowa.
podając mięso kroimy i podajemy z ziemniakami i świeżą marchewką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g