ciasto z malinami i śmietaną

zaskakująco delikatny i pyszny deser z jagodami! Ciasto z malinami i kwaśną śmietaną przygotowuje się szybko i wygląda jak prawdziwe danie restauracyjne. Minimalny wysiłek na etapie przygotowawczym, prosty proces pieczenia i możliwość zmiany jagód na inne sprawiają, że przepis jest uniwersalny i kochany przez wszystkich!
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 62 % 33 g
278 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby przygotować ciasto, rozpuść masło w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Nie doprowadzaj do wrzenia, ale tylko do stanu ciekłego. Dodaj jajka, cukier do oleju i ubij masę mikserem, aż będzie gładka.

dodaj przesianą mąkę, wanilinę i sodę do mieszanki olejowej, którą należy ugasić octem. W razie potrzeby sodę i ocet można zastąpić proszkiem do pieczenia ciasta (2 łyżeczki).

wymieszaj masę widelcem, okazuje się dość gęsty i gęsty. Wlej śmietanę, połącz składniki widelcem lub mikserem i kontynuuj wyrabianie ciasta rękami. W takim przypadku możesz dodać niewielką ilość mąki, jeśli to konieczne.

rozwałkuj gotowe ciasto, włóż do naczynia do pieczenia, pamiętaj o uformowaniu boków. Jeśli forma jest metalowa, a nie silikonowa, możesz ją wyłożyć papierem pergametowym. Nakłuwamy podstawę widelcem, aby nie puchła podczas pieczenia.

Maliny układamy na podstawie gęstą warstwą, pozostawiając wolne boki. W głębokiej misce połącz śmietanę, wanilinę, cukier i jajka. Mieszamy masę do uzyskania jednorodności, można to zrobić za pomocą blendera lub miksera.

równomiernie wlej jagody kremowym nadzieniem, aby każda jagoda była pokryta. Ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie skorupa dobrze się trzyma. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 40 minut, aby przygotować środek ciasta.

czasy różnią się w zależności od mocy piekarnika. Ciasto powinno być rumiane, a nadzienie gęste. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na stole do ostygnięcia, można nawet wstawić do lodówki. Jeśli spróbujesz go zdobyć na ciepło, nadzienie się rozpadnie.

całkowicie zimne ciasto kroimy na kawałki i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy