kwaśna śmietana z jabłkami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
zmiękczone masło wcieramy w Biel z cukrem granulowanym. Dodajemy jajka, mieszamy, a następnie stopniowo wlewamy mąkę (wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia). Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż na chwilę na zimno. Przygotowujemy nadzienie-obieramy jabłka, usuwamy rdzenie i kroimy w paski lub paski. Formę smarujemy masłem i kładziemy papier do gotowania na dnie. Rozłóż 2/3 ciasta, aby były małe boki i ułóż jabłka. Z pozostałego ciasta rozwałkowujemy małe paski i robimy "kratkę". Na wierzch wszystko zalewamy śmietaną (bitą śmietaną z cukrem pudrem i wanilią). Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni i piecz ciasto przez 40-45 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal / 100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g