skład / składniki
metoda gotowania
1. Śmietanę margarynę zetrzeć na tarce lub zmiękczyć w ciepłym miejscu.
2. W misce z kwaśnym mlekiem rozpuść sodę oczyszczoną.
3. Dodaj drożdże i cukier, ubij jajko i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Dodaj margarynę i, wlewając Części do mąki, zagnieść nie ciasne elastyczne ciasto. Odstaw na co najmniej 1 godzinę.
5. Weź przygotowane ciasto, ułóż 3/3 jego części w odpowiedniej formie, tworząc boki. Nasmaruj formę olejem roślinnym.
6. Rozłóż wiśnie na podstawie ciasta. Warstwę jagód można wykonać o dowolnej grubości.
7. Przez wierzch nadzienia, z pozostałego ciasta uformuj wierzch ciasta w kratkę. Posmaruj ubitym jajkiem szczyptą cukru.
8. Piec w 180°C przez około 30-35 min. gdy pieczenie będzie gotowe, posyp cukrem pudrem.
ciasto okazuje się chwałą! Możesz podawać z herbatą lub z dowolnym schłodzonym kompotem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g