skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić wołowinę z grzybami w doniczkach?
1. Umyj wołowinę, pokrój na kawałki, włóż do miski, wlej sos sojowy, włóż przyprawę do mięsa i pieprz, wymieszaj i pozostaw do marynowania.
2. Pokrój grzyby na cienkie plasterki, smaż na oleju słonecznikowym (weź połowę porcji) przez 15 minut lub do momentu odparowania całego płynu, a następnie przenieś na osobne naczynie, sól i lekko pieprz.
3. Wlej resztę oleju słonecznikowego na patelnię i usmaż na niej mięso na złoty kolor, nie zapomnij posolić do smaku.
4. Podczas smażenia mięsa obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, niezbyt cienkie.
5. Połóż mięso równo na dnie doniczek, następnie warstwę cebuli i warstwę grzybów, połóż ziemniaki na grzybach, posyp ziołami prowansalskimi.
6. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z wodą, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i czarny pieprz. Wlać zawartość garnków do powstałego sosu, przykryć pokrywkami.
7. Umieść garnki w zimnym piekarniku, nie podgrzewając go wcześniej, a następnie ustaw temperaturę na 200 stopni i piecz zawartość przez 50 minut, po czym wyłącz piekarnik, ale pozostaw garnki w nim na kolejne 20 minut, aż piekarnik ostygnie naczynie "osiągnie" idealny smak.
podawaj, dekorując posiekanymi ziołami według uznania.
jedz z przyjemnością!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g