Wołowina z grzybami w doniczkach

Przygotuj przepyszne danie w porcjowanych garnkach! Wołowina z grzybami w doniczkach spodoba się wszystkim członkom rodziny. Danie nie jest trudne do przygotowania, a jeśli zastosujesz się do wszystkich zaleceń, uzyskasz doskonały wynik!
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 38 % 8 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

jak zrobić wołowinę z grzybami w doniczkach?

1. Umyj wołowinę, pokrój na kawałki, włóż do miski, wlej sos sojowy, włóż przyprawę do mięsa i pieprz, wymieszaj i pozostaw do marynowania.

2. Pokrój grzyby na cienkie plasterki, smaż na oleju słonecznikowym (weź połowę porcji) przez 15 minut lub do momentu odparowania całego płynu, a następnie przenieś na osobne naczynie, sól i lekko pieprz.

3. Wlej resztę oleju słonecznikowego na patelnię i usmaż na niej mięso na złoty kolor, nie zapomnij posolić do smaku.

4. Podczas smażenia mięsa obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, niezbyt cienkie.

5. Połóż mięso równo na dnie doniczek, następnie warstwę cebuli i warstwę grzybów, połóż ziemniaki na grzybach, posyp ziołami prowansalskimi.

6. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z wodą, dodaj koncentrat pomidorowy, sól i czarny pieprz. Wlać zawartość garnków do powstałego sosu, przykryć pokrywkami.

7. Umieść garnki w zimnym piekarniku, nie podgrzewając go wcześniej, a następnie ustaw temperaturę na 200 stopni i piecz zawartość przez 50 minut, po czym wyłącz piekarnik, ale pozostaw garnki w nim na kolejne 20 minut, aż piekarnik ostygnie naczynie "osiągnie" idealny smak.

podawaj, dekorując posiekanymi ziołami według uznania.

jedz z przyjemnością!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy