kasza jaglana w dyni na wodzie

bardzo prosty przepis na pyszną owsiankę pieczoną w dyni! Kasza jaglana w dyni na wodzie to bardzo proste i zdrowe danie, które można podać na rodzinne śniadanie lub lunch. Ten przepis jest dobry przede wszystkim ze względu na jego wszechstronność w użyciu. W ten sposób można przygotować zarówno słoną, chudą owsiankę, jak i słodką kaszę jaglaną na deser, dodając więcej cukru i ulubionych przypraw i owoców lub suszonych owoców. W wersji chudej masło można zastąpić olejem roślinnym.
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
59 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

Jak zrobić kaszę jaglaną w dyni na wodzie?

1. Ponieważ naczynie będzie pieczone w piekarniku, przede wszystkim konieczne jest włączenie piekarnika na 180-200 stopni Celsjusza w celu wstępnego podgrzania.

2. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, możesz zrobić bezpośrednio dynię. W tym przypadku lepiej jest preferować małą dynię o okrągłym kształcie. Dzięki temu można naśladować tak zwany "garnek" na kaszę jaglaną.

dobrze spłucz dynię wodą, usuwając wszelkie zabrudzenia i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie ostrożnie odetnij jego górę w postaci kapelusza - w przyszłości będzie służyć jako pokrywa naszego "garnka". Następnie łyżką stołową Usuń wewnętrzny miąższ owocu wraz z pestkami dyni. Zeskrob jak najwięcej wewnętrznego miąższu dyni, umieść go na desce do krojenia i drobno posiekaj. Włóż ponownie pokruszony miąższ dyni do środka.

3. Przepłucz proso kilka razy wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przenieś grys na drobne sito i spuść nadmiar wody. Włóż umyte proso do wnętrza dyni. Dodaj sól i cukier do smaku. Wlej tam czystą wodę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch połóż kawałek masła.

4. Przykryj dynię nadziewaną owsianką wyciętą wcześniej górną częścią i połóż ją na blasze do pieczenia. Następnie włóż blachę do pieczenia z dynią do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Następnie wyjmij z piekarnika, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij górną część i wymieszaj zawartość dyni łyżką. Ponownie przykryj dynię "pokrywką" i wstaw do piekarnika na kolejne 15-30 minut, w zależności od wielkości owocu, piecz do całkowitego ugotowania.

gdy dynia będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć, przełóż na półmisek i podawaj kaszę jaglaną bezpośrednio w dyni.

smacznego!

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy