skład / składniki
metoda gotowania
Jak zrobić kaszę jaglaną w dyni na wodzie?
1. Ponieważ naczynie będzie pieczone w piekarniku, przede wszystkim konieczne jest włączenie piekarnika na 180-200 stopni Celsjusza w celu wstępnego podgrzania.
2. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, możesz zrobić bezpośrednio dynię. W tym przypadku lepiej jest preferować małą dynię o okrągłym kształcie. Dzięki temu można naśladować tak zwany "garnek" na kaszę jaglaną.
dobrze spłucz dynię wodą, usuwając wszelkie zabrudzenia i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie ostrożnie odetnij jego górę w postaci kapelusza - w przyszłości będzie służyć jako pokrywa naszego "garnka". Następnie łyżką stołową Usuń wewnętrzny miąższ owocu wraz z pestkami dyni. Zeskrob jak najwięcej wewnętrznego miąższu dyni, umieść go na desce do krojenia i drobno posiekaj. Włóż ponownie pokruszony miąższ dyni do środka.
3. Przepłucz proso kilka razy wodą, aż woda będzie czysta. Następnie przenieś grys na drobne sito i spuść nadmiar wody. Włóż umyte proso do wnętrza dyni. Dodaj sól i cukier do smaku. Wlej tam czystą wodę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch połóż kawałek masła.
4. Przykryj dynię nadziewaną owsianką wyciętą wcześniej górną częścią i połóż ją na blasze do pieczenia. Następnie włóż blachę do pieczenia z dynią do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Następnie wyjmij z piekarnika, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zdejmij górną część i wymieszaj zawartość dyni łyżką. Ponownie przykryj dynię "pokrywką" i wstaw do piekarnika na kolejne 15-30 minut, w zależności od wielkości owocu, piecz do całkowitego ugotowania.
gdy dynia będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika, pozwól jej nieco ostygnąć, przełóż na półmisek i podawaj kaszę jaglaną bezpośrednio w dyni.
smacznego!
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g