babeczki z jagodami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
w blenderze posiekaj jagody w puree.
Dodaj do niego jajka, olej, cukier.
ponownie ubij, przenieś do miski.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz z masą jagodową. Zagnieść ciasto. Powinien mieć gęstość dobrej śmietany. Kolor będzie jagodowy, bardzo piękny.
rozłóż ciasto na wysmarowanych tłuszczem foremkach na muffinki. Konieczne jest umieszczenie tylko do połowy formy ciasta, ponieważ wzrośnie.
pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
po upieczeniu posyp ciasto jagodowe cukrem pudrem.
Dodaj do niego jajka, olej, cukier.
ponownie ubij, przenieś do miski.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz z masą jagodową. Zagnieść ciasto. Powinien mieć gęstość dobrej śmietany. Kolor będzie jagodowy, bardzo piękny.
rozłóż ciasto na wysmarowanych tłuszczem foremkach na muffinki. Konieczne jest umieszczenie tylko do połowy formy ciasta, ponieważ wzrośnie.
pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
po upieczeniu posyp ciasto jagodowe cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g