Ciasto Wet Napoleon

pyszne, soczyste i bardzo, bardzo delikatne ciasto! Ciasto "Napoleon" zawsze było i będzie aktualne. Ponieważ klasyczne ciasta nigdy nie wychodzą z mody. Oczywiście będziesz musiał majstrować przy gotowaniu,ale warto. Spróbuj! Bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 31 % 14 g
węglowodany 60 % 27 g
247 kcal
IG: 7 / 7 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Aby przygotować ciasta, przesiej mąkę przez sito. Zamrozić masło w zamrażarce i zetrzeć na grubej tarce, posypać mąką. Zetrzyj mąkę z tartym masłem na okruchy.
2. Osobno w szklance wymieszaj lodowatą wodę, jajko, szczyptę soli i ocet.
3. Wlej to wszystko do ciasta i szybko wymieszaj, aby ciasto uformowało się w kulkę. Nie ma potrzeby ugniatania przez długi czas, aby masło nie zaczęło się topić.
podziel gotowe ciasto na 8 części i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Następnie bardzo cienko rozwałkuj każdy kawałek, nakłuj go widelcem na całej powierzchni i wytnij tortillę o średnicy 22 cm.
5. W ten sposób upiecz wszystkie ciasta w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na złoty kolor. Na każde ciasto około 10 minut. Nie usuwaj przycinania, ale piecz z ciastami. Przydają się do posypania powierzchni gotowego ciasta.
6. Aby zrobić śmietanę w rondlu, wymieszaj żółtka, cukier i mąkę. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
7. Umieść garnek w łaźni wodnej i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Nie musisz gotować kremu.
8. Następnie dodaj lody i masło do gorącej śmietany. Dobrze wymieszaj, aby stopiły się w śmietanie. Gotuj krem przez kolejne 2-3 minuty.
9. Nie musisz schładzać kremu. Natychmiast przystąp do montażu.
ułóż wszystkie ciasta kremem i złóż ciasto.
wygodnie jest złożyć ciasto w formie wyłożonej folią, aby krem nie wyciekł. Gdy ciasto stoi, krem bardzo dobrze się w nim wchłonie, a formę można usunąć.
10. Włóż zebrane ciasto do lodówki na noc w celu impregnacji.
11. Pozostałe upieczone kawałki zmielić na okruchy. Posyp gotowe ciasto po bokach i na wierzchu tym okruchem.
miłej herbaty!

gotowe ciasto można posypać posiekanymi orzechami, startą lub rozpuszczoną czekoladą.
ciasto z takim kremem jest bardzo namoczone i bardzo delikatne.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal / 100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy