skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować ciasta, przesiej mąkę przez sito. Zamrozić masło w zamrażarce i zetrzeć na grubej tarce, posypać mąką. Zetrzyj mąkę z tartym masłem na okruchy.
2. Osobno w szklance wymieszaj lodowatą wodę, jajko, szczyptę soli i ocet.
3. Wlej to wszystko do ciasta i szybko wymieszaj, aby ciasto uformowało się w kulkę. Nie ma potrzeby ugniatania przez długi czas, aby masło nie zaczęło się topić.
podziel gotowe ciasto na 8 części i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Następnie bardzo cienko rozwałkuj każdy kawałek, nakłuj go widelcem na całej powierzchni i wytnij tortillę o średnicy 22 cm.
5. W ten sposób upiecz wszystkie ciasta w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na złoty kolor. Na każde ciasto około 10 minut. Nie usuwaj przycinania, ale piecz z ciastami. Przydają się do posypania powierzchni gotowego ciasta.
6. Aby zrobić śmietanę w rondlu, wymieszaj żółtka, cukier i mąkę. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
7. Umieść garnek w łaźni wodnej i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Nie musisz gotować kremu.
8. Następnie dodaj lody i masło do gorącej śmietany. Dobrze wymieszaj, aby stopiły się w śmietanie. Gotuj krem przez kolejne 2-3 minuty.
9. Nie musisz schładzać kremu. Natychmiast przystąp do montażu.
ułóż wszystkie ciasta kremem i złóż ciasto.
wygodnie jest złożyć ciasto w formie wyłożonej folią, aby krem nie wyciekł. Gdy ciasto stoi, krem bardzo dobrze się w nim wchłonie, a formę można usunąć.
10. Włóż zebrane ciasto do lodówki na noc w celu impregnacji.
11. Pozostałe upieczone kawałki zmielić na okruchy. Posyp gotowe ciasto po bokach i na wierzchu tym okruchem.
miłej herbaty!
gotowe ciasto można posypać posiekanymi orzechami, startą lub rozpuszczoną czekoladą.
ciasto z takim kremem jest bardzo namoczone i bardzo delikatne.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal / 100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g