skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śmietanę? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Tłuszcz nie ma większego znaczenia. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez małych ziaren. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty-ubij go w blenderze z 1-2 łyżkami. l mleko lub przetrzyj przez sito. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Połącz twaróg z mlekiem, cukrem, olejem roślinnym i proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę do ciasta i zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 5:
Mąka do ciasta może wymagać trochę więcej lub trochę mniej - wszystko zależy od wilgotności twarogu i jakości mąki. Dlatego lepiej nie dodawać całej mąki do ciasta na raz. Najpierw dodaj połowę, a następnie stopniowo dodawaj resztę w razie potrzeby. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na natłuszczonej patelni i zrób wysokie boki. Średnica formy może wynosić od 24 do 28 cm.
Krok 7:
Przygotuj składniki do nalewania. Użyj grubszej śmietany, od 20% i więcej. W przypadku płynnej kwaśnej śmietany wypełnienie będzie wiązać się przez długi czas i ostatecznie może nie związać się do końca, a ciasto będzie gotowe. Użyj dużych wybranych jaj. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.
Krok 8:
W misce połącz śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinna być półpłynna mieszanina.
Krok 10:
Wlać śmietanę i masę jajeczną na ciasto.
Krok 11:
Umyj i osusz jagody. Możesz użyć dowolnych jagód do smaku - mogą to być wiśnie, truskawki, porzeczki, jagody itp.
Krok 12:
Posyp ciasto równomiernie kilkoma jagodami, aby utonęły w cieście. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut. W tym czasie wypełnienie kwaśną śmietaną stwardnieje i zagęści.
Krok 13:
Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp pozostałymi jagodami. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Krok 14:
Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g