kwaśna śmietana z jagodami

chrupiące ciasto, delikatna śmietana i soczyste nadzienie! Ciasto śmietankowe z jagodami, uniwersalne, z dostępnych składników, jest bardzo proste w przygotowaniu. Możesz w nim zmienić całe nadzienie, dzięki czemu zmieni się smak wszystkich wypieków-w jednym przepisie setki odmian!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 57 % 27 g
255 kcal
IG: 12 / 4 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śmietanę? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Lepiej jest wziąć twaróg lekko wilgotny, nie grudkowaty. Tłuszcz nie ma większego znaczenia. Twaróg w brykietach jest idealny - jest dość miękki, umiarkowanie wilgotny, bez małych ziaren. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty-ubij go w blenderze z 1-2 łyżkami. l mleko lub przetrzyj przez sito. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz twaróg z mlekiem, cukrem, olejem roślinnym i proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do ciasta i zagnieść elastyczne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąka do ciasta może wymagać trochę więcej lub trochę mniej - wszystko zależy od wilgotności twarogu i jakości mąki. Dlatego lepiej nie dodawać całej mąki do ciasta na raz. Najpierw dodaj połowę, a następnie stopniowo dodawaj resztę w razie potrzeby. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na natłuszczonej patelni i zrób wysokie boki. Średnica formy może wynosić od 24 do 28 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki do nalewania. Użyj grubszej śmietany, od 20% i więcej. W przypadku płynnej kwaśnej śmietany wypełnienie będzie wiązać się przez długi czas i ostatecznie może nie związać się do końca, a ciasto będzie gotowe. Użyj dużych wybranych jaj. Jeśli jajka są małe, weź 4 sztuki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz śmietanę, jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinna być półpłynna mieszanina.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać śmietanę i masę jajeczną na ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj i osusz jagody. Możesz użyć dowolnych jagód do smaku - mogą to być wiśnie, truskawki, porzeczki, jagody itp.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto równomiernie kilkoma jagodami, aby utonęły w cieście. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut. W tym czasie wypełnienie kwaśną śmietaną stwardnieje i zagęści.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp pozostałymi jagodami. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy