Verzere-mołdawskie paszteciki z kapustą bez drożdży

możesz użyć dowolnej kapusty, w tym kiszonej. Mołdawskie chrupiące piękne i pyszne ciasta z młodą kapustą z niezwykłego ciasta, podobnego do ciasta francuskiego. W ciągu jednej Astronomicznej godziny możesz dostać 15-16 małych niesamowitych gorących ciast. Ze względu na swój niski wzrost odlatują szybciej niż pieczone. To jedyny irytujący minus. Lepiej liczyć na dwie blachy do pieczenia jednocześnie.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 55 % 18 g
168 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Delikatnie wymieszaj mąkę, sól, wodę i olej roślinny w misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż na stole i zagniataj gładkie ciasto (7-8 minut). Zawiń ciasto w folię i odstaw na bok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. Posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez jedną do dwóch minut. Dodaj marchewki i smaż jeszcze przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż kapustę, pozwól jej również lekko usmażyć. Zmniejsz ciepło i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Dodaj sól, pieprz, zieloną cebulę. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto Podziel ciasto na 15-16 części. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200° stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta i uformuj placki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj je żółtkiem na wierzchu. Wyślij do piekarnika na około 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piękne rumiane przepyszne paszteciki są gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy