antrykot w folii

rozkoszuj się sobą i rodziną aromatycznym pieczonym mięsem! Dzielę się jednym z moich sekretów gotowania wołowiny w piekarniku. To antrykot w folii, doprawiony pikantną marynatą miodową. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
TashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 21 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
153 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

1. Przygotuj mięso:

- dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym;

- jeśli pozwala na to grubość kawałka, pokrój go wzdłuż na 2 części.

2. Przygotuj marynatę:

- w misce wymieszaj sól, pieprz, kolendrę, suche przyprawy (do dań mięsnych), musztardę, sos sojowy i miód;

- wlej sok z cytryny, wymieszaj.

3. Mięso wysyłamy do marynaty, dokładnie pokrywamy z każdej strony, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

4. Następnie przenosimy antrykot na folię (jeśli są dwa kawałki, potrzebujesz dwóch kawałków folii) wraz z marynatą, ostrożnie zawijamy, aby zachować sok.

5. Pieczemy antrykot w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, a następnie otwieramy folię, aby zrumienić skórkę, polewamy mięso gorącą marynatą i gotujemy przez kolejne 20 minut.

podawaj antrykot z ulubionym sosem, uzupełniając porcją sałatki ze świeżych warzyw. Dla wygody radzę pokroić mięso na talerze.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy