skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj takie produkty.
Krok 2:
Bierzemy żółtka, mieszamy je, dodajemy śmietanę , sodę gaszoną uskusem. Dodaj miękkie masło. Nie wkładamy cukru do ciasta. Beza będzie wystarczająco słodka.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę i zagniataj ciasto. Zawińmy go w celofan. Włóż napolchasa do lodówki.Możesz dłużej.
Krok 4:
Wysuszyć orzechy na patelni.
Krok 5:
Następnie musimy je zmielić. Zostawiamy duże kawałki.
Krok 6:
Teraz robimy bezę. Ubij białka, najpierw z małą prędkością. Następnie dodaj prędkość i stopniowo dodawaj cukier.Możesz użyć łyżki.
Krok 7:
A następnie ubijamy do szczytów lub do dzioba. Jeśli wyciągniemy trzepaczkę z miski, powinien być taki dziób ptaka.
Krok 8:
Wymieszaj orzechy z bezą.
Krok 9:
Ciasto wyjmujemy i dzielimy na 10 części.
Krok 10:
Rozwałkuj dwa na raz na papierze.
Krok 11:
Wytnij okrąg o średnicy 20 cm.
Krok 12:
Posmaruj białka orzechami.Możesz podzielić białka na 10 części wtedy będziesz miał równe warstwy.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 20 minut
Krok 13:
Wyjmujemy gotowe ciasta, łatwo odbijają się od papieru.Ochłodzimy je.
Krok 14:
W przypadku kremu ubij miękkie masło, aż będzie białe.Dodaj kakao. Następnie, nie przestając bić, dodaj gotowane mleko skondensowane w częściach.
Krok 15:
Smarujemy nasze ciasta kremem.
Krok 16:
Zawiń ciasto w folię. Wkładamy go do lodówki na noc. A rano udekorowałam go kremem białkowym. Możesz posmarować tym samym kremem i udekorować na swój sposób.Wtedy potrzebujesz więcej kremu.
Krok 17:
W przypadku kremu białkowego wymieszaj cukier z wodą, podpal. Kiedy się zagotuje, włącz białka . Zmniejsz syrop i gotuj do 122 stopni. Do cienkiej nici lub do kulki. Wlej kroplę syropu do wody i powinna być miękka. Białka nie przestają bić i wlać syrop cienkim strumieniem. Następnie ubij krem, aż zacznie owijać się wokół trzepaczki. Wszystko zależy od mocy miksera. Czas od 4 minut do 12.
Krok 18:
Udekoruj ciasto. Tutaj wszystko jest zavsist z twojej wyobraźni. Wydawało mi się zbyt nudne i udekorowałam więcej...Szczęśliwego Nowego Roku!!!
Krok 19:
I taki piękny będziemy mieli krój! Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g