ciasto piękna markiza

czeka na ciebie bardzo niezwykły smak! Nowy Rok jest tuż za rogiem. Spróbujmy w tym roku nowego ciasta, to jest dla tych, którzy jeszcze go nie zrobili. Robiłam to pierwszy raz. Bardzo nietypowy, ciekawy smak.Ciasto okazało się chrupiące, umiarkowanie tłuste. Z pewnością nie jest tak miękki jak miód, nie, ale o osobliwym smaku. Uwielbiam nowe smaki i eksperymenty. Jeśli ty też, jesteśmy po drodze. Z nadejściem chcę ci pogratulować i życzyć wielkiego szczęścia!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 12-18 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 60 % 42 g
385 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj takie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy żółtka, mieszamy je, dodajemy śmietanę , sodę gaszoną uskusem. Dodaj miękkie masło. Nie wkładamy cukru do ciasta. Beza będzie wystarczająco słodka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę i zagniataj ciasto. Zawińmy go w celofan. Włóż napolchasa do lodówki.Możesz dłużej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysuszyć orzechy na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie musimy je zmielić. Zostawiamy duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz robimy bezę. Ubij białka, najpierw z małą prędkością. Następnie dodaj prędkość i stopniowo dodawaj cukier.Możesz użyć łyżki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A następnie ubijamy do szczytów lub do dzioba. Jeśli wyciągniemy trzepaczkę z miski, powinien być taki dziób ptaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj orzechy z bezą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto wyjmujemy i dzielimy na 10 części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj dwa na raz na papierze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij okrąg o średnicy 20 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj białka orzechami.Możesz podzielić białka na 10 części wtedy będziesz miał równe warstwy.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy 20 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy gotowe ciasta, łatwo odbijają się od papieru.Ochłodzimy je.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W przypadku kremu ubij miękkie masło, aż będzie białe.Dodaj kakao. Następnie, nie przestając bić, dodaj gotowane mleko skondensowane w częściach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smarujemy nasze ciasta kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zawiń ciasto w folię. Wkładamy go do lodówki na noc. A rano udekorowałam go kremem białkowym. Możesz posmarować tym samym kremem i udekorować na swój sposób.Wtedy potrzebujesz więcej kremu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W przypadku kremu białkowego wymieszaj cukier z wodą, podpal. Kiedy się zagotuje, włącz białka . Zmniejsz syrop i gotuj do 122 stopni. Do cienkiej nici lub do kulki. Wlej kroplę syropu do wody i powinna być miękka. Białka nie przestają bić i wlać syrop cienkim strumieniem. Następnie ubij krem, aż zacznie owijać się wokół trzepaczki. Wszystko zależy od mocy miksera. Czas od 4 minut do 12.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj ciasto. Tutaj wszystko jest zavsist z twojej wyobraźni. Wydawało mi się zbyt nudne i udekorowałam więcej...Szczęśliwego Nowego Roku!!!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    I taki piękny będziemy mieli krój! Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy