mięso po francusku z pieczarkami

goście będą zachwyceni! Prosty przepis na niesamowicie smaczne mięso! Uwielbiam ten przepis. Jest to pełnowartościowe, bardzo aromatyczne danie o bogatej gamie smaków. Próbowałem oczywiście upiec mięso pod majonezem z tymi samymi składnikami, ale ten przepis jest znacznie gorszy od klasycznej wersji. Bardziej podoba mi się to gotowanie mięsa po francusku. Przepis jest najbardziej Francuski. Rodzina, w której mieszkałem we Francji, była bardzo zaskoczona, gdy dowiedzieli się, że w Rosji mięso z serem i grzybami nazywa się "francuskim", a poza tym z jakiegoś powodu obficie wlewa się go majonezem. We Francji ten przepis nazywa się "prowansalskim" i oczywiście nie dodaje się do niego majonezu, a mięso używa się tylko wieprzowiny. Podstawą naczynia są medaliony ziemniaczane. Po powrocie do rodzinnego Petersburga gotuję mięso po francusku przepis tylko w ten sposób.
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 43 % 10 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój ziemniaki w cienkie medaliony

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko usmaż mięso...

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    ...do złotego koloru

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ...pierścień...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...i usmaż...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    ..do złotego koloru

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź całe pieczarki...

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    ...i pokrój je wzdłuż

  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko usmaż na patelni

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż ziemniaki w formie

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na wierzchu grzyby i mięso

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po-cebula i zioła

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Napełnij serem

jak zrobić francuskie mięso z pieczarkami?

1. Pokrój wieprzowinę w kostkę, sól, pieprz i lekko zrumień na patelni na oliwie z oliwek.
2. Cebulę pokroić w krążki i smażyć na patelni na złoty kolor.
3.Pokrój pieczarki wzdłuż (zawsze biorę całe pieczarki, są bardziej aromatyczne, gdy je pokroisz), smaż lekko na oliwie z oliwek.
4. Zetrzyj ser na grubej tarce. Drobno posiekaj warzywa.
5. Obierz ziemniaki, pokrój w kółka (medaliony) o grubości nie większej niż 6-7 mm. grubsze mogą dłużej gotować.
6. W naczyniu do pieczenia, wcześniej wysmarowanym olejem, włóż najpierw medaliony ziemniaczane, zalej je 50 ml. wody do ugotowania. Następnie na ziemniakach połóż smażone grzyby z mięsem, a następnie smażoną cebulę i zioła. Przykryj wszystko serem.
7. Umieść piec w piekarniku nagrzanym do 180° C na 30-35 minut w temperaturze 200 ° C.
8. Określ gotowość na ziemniakach.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy