skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ziemniaki pieczone w śmietanie z gałką muszkatołową, potrzebujesz: ziemniaków, śmietany, cebuli, jajka, soli, gałki muszkatołowej, masła do smarowania formy, dowolnych ziół do podania.
Krok 2:
Obierz cebulę, umyj, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Ubij jajko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Połącz ze śmietaną, wymieszaj.
Krok 5:
Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Jeśli bulwy są zbyt duże, to półkola. Staramy się ciąć tak cienko, jak to możliwe. Im cieńsze ziemniaki zostaną pokrojone, tym delikatniejsze będzie gotowe danie.
Krok 6:
W wygodnym pojemniku łączymy pokrojone ziemniaki, cebulę, gałkę muszkatołową. Sól i wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby można dodać przyprawy i przyprawy odpowiednie do warzyw. Specjalnie nie zacząłem używać niczego więcej, aby nie przerwać smaku gałki muszkatołowej.
Krok 7:
Napełnij ziemniaki mieszanką jajeczno-śmietankową i lekko wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż powstałą masę w naczyniu do pieczenia nasmarowanym masłem, wyrównaj.
Krok 9:
Przykryj formę folią od góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Krok 10:
Następnie usuń folię i zrumień naczynie przez kolejne 5-7 minut.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ziemniaki i podawaj natychmiast, posypując posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
przyprawa gałka muszkatołowa była używana do gotowania ponad 5 tysięcy lat temu i została wprowadzona do Europy przez Arabów już w XV wieku. Zastosowanie gałki muszkatołowej jest bardzo popularne we wszystkich krajach.
gałka muszkatołowa ma wyjątkowy pikantny smak i słodki, drzewny aromat.
jest szeroko stosowany w przygotowywaniu różnych potraw, w tym warzyw, a także do pieczenia i przygotowywania napojów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g