ziemniaki pieczone w śmietanie z gałką muszkatołową

ziemniaki z piekarnika o pikantnym smaku gałki muszkatołowej. Wszelkie zwykłe potrawy zawsze chcesz urozmaicić, nadać nowy smak. I tu na ratunek przychodzą różne przyprawy, Przyprawy, Przyprawy. Gałka muszkatołowa to przyprawa, która dobrze uzupełnia wszelkie potrawy warzywne. Pieczone z nim ziemniaki mają przyjemny, lekko pikantny smak, a śmietana sprawia, że są delikatne. W przygotowaniu danie jest proste i nieskomplikowane. Takie ziemniaki można podawać niezależnie, uzupełniając je świeżymi lub marynowanymi warzywami lub jako dodatek.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 62 % 13 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ziemniaki pieczone w śmietanie z gałką muszkatołową, potrzebujesz: ziemniaków, śmietany, cebuli, jajka, soli, gałki muszkatołowej, masła do smarowania formy, dowolnych ziół do podania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, umyj, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ze śmietaną, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Jeśli bulwy są zbyt duże, to półkola. Staramy się ciąć tak cienko, jak to możliwe. Im cieńsze ziemniaki zostaną pokrojone, tym delikatniejsze będzie gotowe danie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W wygodnym pojemniku łączymy pokrojone ziemniaki, cebulę, gałkę muszkatołową. Sól i wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby można dodać przyprawy i przyprawy odpowiednie do warzyw. Specjalnie nie zacząłem używać niczego więcej, aby nie przerwać smaku gałki muszkatołowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ziemniaki mieszanką jajeczno-śmietankową i lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż powstałą masę w naczyniu do pieczenia nasmarowanym masłem, wyrównaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią od góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie usuń folię i zrumień naczynie przez kolejne 5-7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ziemniaki i podawaj natychmiast, posypując posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

przyprawa gałka muszkatołowa była używana do gotowania ponad 5 tysięcy lat temu i została wprowadzona do Europy przez Arabów już w XV wieku. Zastosowanie gałki muszkatołowej jest bardzo popularne we wszystkich krajach.
gałka muszkatołowa ma wyjątkowy pikantny smak i słodki, drzewny aromat.
jest szeroko stosowany w przygotowywaniu różnych potraw, w tym warzyw, a także do pieczenia i przygotowywania napojów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy