skład / składniki
metoda gotowania
ciasto na dmuchane ciasta biszkoptowe przygotowuje się bardzo szybko, więc warto zacząć od włączenia piekarnika. Pod koniec procesu ugniatania osiągnie wymaganą temperaturę, co skróci całkowity czas gotowania i sprawi, że gotowy biszkopt będzie jak najbardziej przewiewny.
przesiej mąkę do głębokiego naczynia, lepiej, jeśli uda ci się ją dwukrotnie przesiać, a następnie nasyci się tlenem, dzięki czemu pieczenie jest przewiewne i miękkie. Podczas przesiewania dodaj sól i proszek do pieczenia.
miękkie masło (należy je również wcześniej wyjąć z lodówki) ubij z cukrem, aż będzie białe. Gotowość zależy od całkowitego rozpuszczenia cukru i wzrostu masy. Dodaj jajka do mieszanki olejowej i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Lepiej jest wprowadzać jajka pojedynczo, po rozbiciu ich do kubka, aby uniknąć przedostania się nieświeżych produktów do ciasta.
nie przestając ubijać, wlej połowę mąki małymi porcjami. Wymieszaj mleko i ekstrakt waniliowy (jeśli zastąpimy go cukrem waniliowym lub wanilią, dodaj go do mąki na początkowym etapie). Wlej mleko do ciasta cienkim strumieniem, kontynuując pracę miksera.
gdy całe mleko zostanie równomiernie połączone z ciastem, dodaj resztę mąki. Na tym etapie możesz nadal ubijać mikserem lub mieszać mąkę szpatułką, jak to jest wygodne.
formy smarujemy masłem i posypujemy mąką, dzięki czemu ciasto się nie przyklei, a biszkopt dobrze odsunie się od ścian. Ciasto układamy w foremkach (jeśli forma jest jedna, możesz upiec wszystko za jednym razem i pokroić w gotowe ciasta). Wyrównaj górę i wyślij do nagrzanego piekarnika. Gotowość zależy od objętości ciasta, sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
gdy ciasta biszkoptowe są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika. Po odczekaniu 5 minut wyjmij z form i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Używamy całkowicie schłodzonych ciast do złożenia ciasta lub po prostu polewamy topperem i podajemy do herbaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g