ciastka powietrzne

lekki, przewiewny biszkopt to podstawa domowego ciasta! Ciastka powietrzne to wspaniała baza do ciasta lub zwykłego ciasta pokrytego lukrem. Delikatne i lekkie, są doskonale nasycone syropami, zachowują swój kształt z dowolnym kremem, łączą się z warstwami owoców, jagód i różnych galaretek.
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 68 % 40 g
303 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

ciasto na dmuchane ciasta biszkoptowe przygotowuje się bardzo szybko, więc warto zacząć od włączenia piekarnika. Pod koniec procesu ugniatania osiągnie wymaganą temperaturę, co skróci całkowity czas gotowania i sprawi, że gotowy biszkopt będzie jak najbardziej przewiewny.

przesiej mąkę do głębokiego naczynia, lepiej, jeśli uda ci się ją dwukrotnie przesiać, a następnie nasyci się tlenem, dzięki czemu pieczenie jest przewiewne i miękkie. Podczas przesiewania dodaj sól i proszek do pieczenia.

miękkie masło (należy je również wcześniej wyjąć z lodówki) ubij z cukrem, aż będzie białe. Gotowość zależy od całkowitego rozpuszczenia cukru i wzrostu masy. Dodaj jajka do mieszanki olejowej i kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Lepiej jest wprowadzać jajka pojedynczo, po rozbiciu ich do kubka, aby uniknąć przedostania się nieświeżych produktów do ciasta.

nie przestając ubijać, wlej połowę mąki małymi porcjami. Wymieszaj mleko i ekstrakt waniliowy (jeśli zastąpimy go cukrem waniliowym lub wanilią, dodaj go do mąki na początkowym etapie). Wlej mleko do ciasta cienkim strumieniem, kontynuując pracę miksera.

gdy całe mleko zostanie równomiernie połączone z ciastem, dodaj resztę mąki. Na tym etapie możesz nadal ubijać mikserem lub mieszać mąkę szpatułką, jak to jest wygodne.

formy smarujemy masłem i posypujemy mąką, dzięki czemu ciasto się nie przyklei, a biszkopt dobrze odsunie się od ścian. Ciasto układamy w foremkach (jeśli forma jest jedna, możesz upiec wszystko za jednym razem i pokroić w gotowe ciasta). Wyrównaj górę i wyślij do nagrzanego piekarnika. Gotowość zależy od objętości ciasta, sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

gdy ciasta biszkoptowe są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika. Po odczekaniu 5 minut wyjmij z form i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Używamy całkowicie schłodzonych ciast do złożenia ciasta lub po prostu polewamy topperem i podajemy do herbaty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy