skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ustaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj ciasto. Weź dobrej jakości gorzką czekoladę, połam ją na kawałki, włóż do małego rondla z grubym dnem. Dodaj posiekane masło i umieść na małym ogniu. Rozpuść, mieszając zawartość. Ważne jest, aby nie przegrzewać mieszanki, w przeciwnym razie czekolada może się zsiadać. Możesz stopić w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 2:
Zdejmij patelnię z mieszanką masła czekoladowego z ognia, dodaj cukier lub substytut cukru. Mieszaj, aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły.
Krok 3:
Niech mieszanina wyciszenia ostygnie i włóż do niej jajka i żółtka. Upewnij się, że mieszanka czekolady nie jest gorąca, w przeciwnym razie jajka się zsiadną. Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę i proszek kakaowy do mieszanki. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, gładkie. Nie musisz długo mieszać, aby gluten nie wyróżniał się z mąki, a konsystencja ciasta nie okazała się zbyt gęsta.
Krok 5:
Nasmaruj foremki do muffinek (moje są ceramiczne) kawałkiem masła i posyp kakao przez drobne sito, aby później łatwo wyjąć babeczki z formy. Rozłóż ciasto na foremkach i wyślij je do piekarnika na 5-10 minut (Czas pieczenia zależy od wielkości foremek, a także pożądanej konsystencji czekolady w środku). Wyjmij kokilki z piekarnika, gdy babeczki na wierzchu "chwycą się". Podawaj je na ciepło lub na ciepło z zimnymi lodami.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g