Udekoruj kalafior

podawaj kalafior na obiad! Zdrowe i smaczne! Dodatek kalafiorowy to świetna alternatywa dla owsianki. Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste, poradzi sobie nawet początkujący. Kalafior można podawać z dowolnym sosem, stworzy również dobry cios z daniami mięsnymi lub rybnymi.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Kalafior umyć, pokroić na kawałki średniej wielkości.

2. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej kawałki kapusty, polej oliwą z oliwek, posyp solą.

3. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, następnie obracamy każdy kawałek na drugą stronę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 15 minut.

4. Rozłóż śmietanę w misce, soli, pieprzu.

5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Koperek umyć, posiekać nożem.

6. Dodaj kleik czosnkowy i koperek do sosu śmietanowego, wymieszaj.

podawaj kapustę na talerzu, podawaj z sosem śmietanowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy