Udekoruj kalafior
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Kalafior umyć, pokroić na kawałki średniej wielkości.
2. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej kawałki kapusty, polej oliwą z oliwek, posyp solą.
3. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, następnie obracamy każdy kawałek na drugą stronę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 15 minut.
4. Rozłóż śmietanę w misce, soli, pieprzu.
5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Koperek umyć, posiekać nożem.
6. Dodaj kleik czosnkowy i koperek do sosu śmietanowego, wymieszaj.
podawaj kapustę na talerzu, podawaj z sosem śmietanowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g