skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki twarogowe z rodzynkami w silikonowych foremkach? Przygotowuję niezbędne produkty do pieczenia ciasta twarogowego.
Krok 2:
W blenderze wkładam twarożek, cukier, masło o temperaturze pokojowej, jaja kurze. Wszystko mieszam.
Krok 3:
Przełóż mieszaninę twarogu do miski, wlej trochę przesianej mąki.
Krok 4:
Proszek do pieczenia ciasta, cukier waniliowy i szczypta soli, mieszając, dodaję porcjami przesianą mąkę.
Krok 5:
Na koniec wsypuję rodzynki, wcześniej umyte gorącą wodą i osuszone ręcznikiem. Całą masę dobrze mieszam, aż będzie gładka.
Krok 6:
W silikonowych foremkach rozprowadzam porcjami gotową mieszankę twarogową (formy bez smarowania).
Krok 7:
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35-40 minut, wszystko zależy od piekarnika, do pieczenia na złoty kolor. Gotowość babeczek sprawdzam wykałaczką.
Krok 8:
Wyjmuję gotowe babeczki z foremek, posypuję cukrem pudrem i podaję do herbaty. Miłego picia herbaty!!!
jeśli chcesz urozmaicić smak babeczek z twarogu, możesz to zrobić za pomocą suszonych owoców — suszonych moreli, suszonych śliwek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g