ptysie z kremem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 220 stopni.
2. W tym czasie rozwałkuj ciasto, wytnij z niego kształt serca, nakłuj je widelcem na całym obszarze.
3. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Wkładamy do piekarnika do pieczenia przez 15 minut.
5. W tym czasie przygotowujemy krem: ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie puszyste (3-5 minut), dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy w częściach. Wlej mleko i ubij przez kolejne 3 minuty. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
6. Pozwól półfabrykatom ostygnąć, a następnie wyciśnij krem na połowę z torby kulinarnej, przykryj pozostałymi półfabrykatami.
7. Gotowe ptysie z kremem posyp cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g