ptysie z kremem

szybki, pyszny i niesamowicie piękny! Przygotuj arcydzieła! Ptysie z kremem - co może być prostsze? Tymczasem jest bardzo smaczny i oszałamiająco piękny. Taka uczta z pewnością zaimponuje Gościom lub zachwyci krewnych w dzień wolny.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 28 % 22 g
węglowodany 69 % 55 g
416 kcal
IG: 2 / 27 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 220 stopni.

2. W tym czasie rozwałkuj ciasto, wytnij z niego kształt serca, nakłuj je widelcem na całym obszarze.

3. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem.

4. Wkładamy do piekarnika do pieczenia przez 15 minut.

5. W tym czasie przygotowujemy krem: ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem, aż będzie puszyste (3-5 minut), dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy w częściach. Wlej mleko i ubij przez kolejne 3 minuty. Gotowy krem wkładamy do lodówki.

6. Pozwól półfabrykatom ostygnąć, a następnie wyciśnij krem na połowę z torby kulinarnej, przykryj pozostałymi półfabrykatami.

7. Gotowe ptysie z kremem posyp cukrem pudrem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy