ciasto Wiewiórka z orzechami i skondensowanym mlekiem

Prosta domowa uczta ze skondensowanym mlekiem i orzechami! Ciasto "Wiewiórka" to słodki deser dla prawdziwych słodyczy, bardzo kaloryczny.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 38 % 29 g
węglowodany 51 % 39 g
438 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: ubij jajka w lekką pianę, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta biała masa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj stopione, schłodzone masło do masy jajecznej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kilku krokach dodaj mąkę. Dodaj wanilinę i proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie usmaż i niezbyt drobno zmiel w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj orzechy do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko wymieszaj - ciasto jest dość grube. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż ciasto i wygładź szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasto w piekarniku przez 35 minut, w temperaturze 180 stopni, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Ostudzić ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem: ubij miękkie masło w temperaturze pokojowej ze skondensowanym mlekiem przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasta: ciasto przeciąć na pół, odciąć uformowane & quot; czapki & quot;.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ciasta jeden na drugim i lekko Przytnij krawędzie nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ścinki i odcięte "czapki" zetrzyj na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj Dolne ciasto kremem. Orzechy włoskie i orzeszki ziemne do posypania wymieszać, usmażyć, niezbyt drobno posiekać. Ciasto posypać połową ugotowanych orzechów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko nasmaruj wnętrze drugiego ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć i połóż na pierwszym cieście.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj wierzch i boki kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz okruchy ze skrawków z resztą orzechów.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp brzegi i wierzch ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój na równe prostokątne kawałki. I nie możesz ciąć - wtedy otrzymasz duże ciasto orzechowe! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy