skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: ubij jajka w lekką pianę, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta biała masa.
Krok 2:
Dodaj stopione, schłodzone masło do masy jajecznej.
Krok 3:
W kilku krokach dodaj mąkę. Dodaj wanilinę i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Orzechy włoskie usmaż i niezbyt drobno zmiel w blenderze.
Krok 5:
Dodaj orzechy do ciasta.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj - ciasto jest dość grube. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, ułóż ciasto i wygładź szpatułką.
Krok 7:
Piecz ciasto w piekarniku przez 35 minut, w temperaturze 180 stopni, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Ostudzić ciasto.
Krok 8:
Krem: ubij miękkie masło w temperaturze pokojowej ze skondensowanym mlekiem przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Ciasta: ciasto przeciąć na pół, odciąć uformowane & quot; czapki & quot;.
Krok 10:
Ułóż ciasta jeden na drugim i lekko Przytnij krawędzie nożem.
Krok 11:
Ścinki i odcięte "czapki" zetrzyj na grubej tarce.
Krok 12:
Posmaruj Dolne ciasto kremem. Orzechy włoskie i orzeszki ziemne do posypania wymieszać, usmażyć, niezbyt drobno posiekać. Ciasto posypać połową ugotowanych orzechów.
Krok 13:
Lekko nasmaruj wnętrze drugiego ciasta.
Krok 14:
Odwróć i połóż na pierwszym cieście.
Krok 15:
Posmaruj wierzch i boki kremem.
Krok 16:
Połącz okruchy ze skrawków z resztą orzechów.
Krok 17:
Posyp brzegi i wierzch ciasta.
Krok 18:
Pokrój na równe prostokątne kawałki. I nie możesz ciąć - wtedy otrzymasz duże ciasto orzechowe! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g