skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser twarogowy z jagodami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Jakiego twarogu lepiej użyć? Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale zapiekanka z tłustego twarogu będzie smaczniejsza. Niskotłuszczowy twaróg można poprawić, dodając do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany, kefiru lub mleka. Przetrzyj grudkowaty twaróg przez drobne sito lub przewiń przez maszynę do mięsa. Powinna być przewiewna masa twarogowa.
Krok 2:
W odpowiednim pojemniku ubij jajko z cukrem mikserem w jasną pianę. Dodaj wanilinę na czubku noża. Z jego dawką uważaj, jeśli rzucisz więcej waniliny niż to konieczne, wypieki będą gorzkie. Możesz go zastąpić cukrem waniliowym(około 1 łyżki). Jaja kurze należy dokładnie umyć przed użyciem, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Lepiej jest używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Dodaj twaróg, śmietanę i skrobię ziemniaczaną. Jeśli weźmiesz skrobię kukurydzianą, podwoj jej ilość. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.
Krok 4:
Jeszcze raz ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wziąłem czerwone porzeczki, ale możesz wziąć dowolne jagody, owoce lub suszone owoce według własnych upodobań. Porzeczki umyć, osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie delikatnie wymieszaj z twarogiem.
Krok 6:
Weź okrągłą formę żaroodporną o średnicy 18-20 cm. Połóż połowę wiórków kokosowych równomiernie na dnie.
Krok 7:
Połóż masę twarogową z porzeczkami na wierzchu, wygładź powierzchnię. Piec z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Jak sprawdzić gotowość zapiekanki? Gdy na wierzchu utworzy się rumiana skorupa, przebij ją w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie suchy, produkt można wyjąć z piekarnika.
Krok 8:
Niech wypieki nieco ostygną w formie, a dopiero potem przełóż je na talerz. Na wierzch posyp pozostałymi płatkami kokosowymi. Możesz podawać ze śmietaną lub sosem waniliowym. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g