deser twarogowy z jagodami bez mąki i kaszy manny

bardzo delikatny, pyszny, soczysty, dla dzieci i dorosłych! Deser twarogowy z jagodami jest idealny na śniadanie. Przygotowanie nie jest trudne. Możesz użyć dowolnych jagód lub w ogóle bez nich-okaże się nie mniej smaczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 41 % 14 g
188 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser twarogowy z jagodami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Jakiego twarogu lepiej użyć? Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Ale zapiekanka z tłustego twarogu będzie smaczniejsza. Niskotłuszczowy twaróg można poprawić, dodając do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany, kefiru lub mleka. Przetrzyj grudkowaty twaróg przez drobne sito lub przewiń przez maszynę do mięsa. Powinna być przewiewna masa twarogowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednim pojemniku ubij jajko z cukrem mikserem w jasną pianę. Dodaj wanilinę na czubku noża. Z jego dawką uważaj, jeśli rzucisz więcej waniliny niż to konieczne, wypieki będą gorzkie. Możesz go zastąpić cukrem waniliowym(około 1 łyżki). Jaja kurze należy dokładnie umyć przed użyciem, ponieważ nawet na pozornie czystej skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie. Lepiej jest używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg, śmietanę i skrobię ziemniaczaną. Jeśli weźmiesz skrobię kukurydzianą, podwoj jej ilość. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeszcze raz ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wziąłem czerwone porzeczki, ale możesz wziąć dowolne jagody, owoce lub suszone owoce według własnych upodobań. Porzeczki umyć, osuszyć na ręcznikach papierowych. Następnie delikatnie wymieszaj z twarogiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź okrągłą formę żaroodporną o średnicy 18-20 cm. Połóż połowę wiórków kokosowych równomiernie na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż masę twarogową z porzeczkami na wierzchu, wygładź powierzchnię. Piec z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Jak sprawdzić gotowość zapiekanki? Gdy na wierzchu utworzy się rumiana skorupa, przebij ją w kilku miejscach drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie suchy, produkt można wyjąć z piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech wypieki nieco ostygną w formie, a dopiero potem przełóż je na talerz. Na wierzch posyp pozostałymi płatkami kokosowymi. Możesz podawać ze śmietaną lub sosem waniliowym. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy