babeczka na białkach z porzeczkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Rozpuść masło i ostudź.
Krok 2:
Białka ubić z cukrem w puszystą pianę.
Krok 3:
Osobno wymieszaj przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj mąkę z ubitymi białkami.
Krok 5:
Na koniec wlej stopione masło.
Krok 6:
Ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Farsz.
Krok 8:
Umyj jagody, osusz. Posyp porzeczki mąką i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie jagody były równomiernie pokryte.
Krok 9:
Dodaj porzeczki w mące do ciasta. Wymieszać.
Krok 10:
Włóż ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C.
Krok 11:
Schłodzić gotową babeczkę w formie, a następnie wyjąć i przenieść na półmisek. Posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g