babeczka na białkach z porzeczkami

Puszysta babeczka z jagodami to prawdziwa rozkosz! Przepis jest darem niebios dla przetwarzania białek. Czasami gotuję potrawy, w których potrzebne są tylko żółtka. Jeśli jest czas, natychmiast robię z nich ciastko lub ciasteczka. Jeśli nie ma czasu lub białka nie wystarczą (na przykład potrzebujesz 3-4, a ja mam 1-2), zamrażam białka. W zamrażarce białka można przechowywać do 3 miesięcy. Kiedy nadejdzie czas, rozmrażam białka w lodówce i robię z nich coś.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 77 % 46 g
282 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Rozpuść masło i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka ubić z cukrem w puszystą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno wymieszaj przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj mąkę z ubitymi białkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec wlej stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jagody, osusz. Posyp porzeczki mąką i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie jagody były równomiernie pokryte.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj porzeczki w mące do ciasta. Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotową babeczkę w formie, a następnie wyjąć i przenieść na półmisek. Posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy