skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty do ciasta z gruszkami i śliwkami.
Krok 2:
Jajka, cukier i cukier waniliowy mieszam mikserem.
Krok 3:
Dodaj śmietanę do mieszanki.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę partiami i proszek do pieczenia. Mieszam szpatułką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Kroję śliwki w kliny.
Krok 6:
Obieram gruszki i też kroję w plasterki.
Krok 7:
Przygotowane owoce wprowadzam z mieszanką mąki, pozostawiając trochę do dekoracji. Mieszać.
Krok 8:
Przykrywam formę pergaminem i smaruję boki formy masłem. Rozłóż mieszaninę z owocami, wyrównaj, udekoruj plasterkami śliwek i gruszek na wierzchu.
Krok 9:
Przygotowuję proszek z 1 łyżki. łyżki cukru, cynamonu i orzechów, wszystko mieszam łyżką.
Krok 10:
Rozłóż proszek i kawałki masła na powierzchni ciasta.
Krok 11:
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do pieczenia. Ciasto gotuje się przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 12:
Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.
Krok 13:
Kroję na porcje i podaję. Miłego picia herbaty!!!
pieczenie takiego ciasta z gruszkami i śliwkami to czysta przyjemność! Bardzo proste i szybkie! I okazuje się wspaniałe, bujne ciasto z warstwą owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g