ciasto śliwkowo-gruszkowe

to najszybszy i najłatwiejszy przepis. Kiedy gotować latem naprawdę nie chcesz! Ciasto z gruszkami i śliwkami jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. Właśnie sezon gruszek i śliwek, upiecz, nie pożałujesz.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 81 % 25 g
138 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do ciasta z gruszkami i śliwkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka, cukier i cukier waniliowy mieszam mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj śmietanę do mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę partiami i proszek do pieczenia. Mieszam szpatułką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kroję śliwki w kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obieram gruszki i też kroję w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowane owoce wprowadzam z mieszanką mąki, pozostawiając trochę do dekoracji. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykrywam formę pergaminem i smaruję boki formy masłem. Rozłóż mieszaninę z owocami, wyrównaj, udekoruj plasterkami śliwek i gruszek na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowuję proszek z 1 łyżki. łyżki cukru, cynamonu i orzechów, wszystko mieszam łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż proszek i kawałki masła na powierzchni ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do pieczenia. Ciasto gotuje się przez 50-60 minut, w zależności od piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kroję na porcje i podaję. Miłego picia herbaty!!!

pieczenie takiego ciasta z gruszkami i śliwkami to czysta przyjemność! Bardzo proste i szybkie! I okazuje się wspaniałe, bujne ciasto z warstwą owoców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy