skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Ugotuj kaszę mannę na mleku. Na koniec dodaj kawałek masła. Ostudzić.
Krok 3:
Ubij jajka z granulowanym cukrem na lekką pianę.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj schłodzoną owsiankę z ubitymi jajkami.
Krok 5:
Stopniowo dodając mąkę, doprowadzaj masę do konsystencji gęstej śmietany.
Krok 6:
Usuń pestki z moreli i pokrój owoce na 4 kliny.
Krok 7:
Posiekaj orzechy włoskie i zmiel jądra w moździerzu.
Krok 8:
Nasmaruj blachę do pieczenia z wysokimi bokami olejem roślinnym i zalej kaszą manną. Na wierzchu podstawy ciasta równomiernie ułożyć pokrojone morele i posypać kruszonką orzechową. Piec w temperaturze 180°C. 50-60 min.
Krok 9:
Wyjmij gotową mannę z piekarnika,pokrój na porcje i podawaj. Możesz lekko posypać cukrem pudrem. Bardzo smaczne i aromatyczne wypieki. Gotuj dla zdrowia całej rodziny. Smacznego!
przepis nie wymaga specjalnych kosztów, używane są najprostsze produkty, a pieczenie okazuje się - po prostu polizasz palce! Bardzo satysfakcjonujące i witaminowe. Smakuje bardzo delikatnie z niepowtarzalnym aromatem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g