ciasto z manny z morelami

Manna jest obfita, smaczna i pożywna.Po prostu cud. Jak każde inne ciasto owocowe, manna jest bardzo zdrowa. Uzupełni twoje ciało witaminami. W procesie pieczenia nabiera stabilnego, niepowtarzalnego aromatu moreli. Wypieki są bardzo delikatne i smaczne. Idealny na herbatę i podwieczorek dla dzieci. Możesz podawać z herbatą, kawą, dowolnymi sokami i kompotami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 69 % 25 g
163 kcal
IG: 12 / 20 / 68

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj kaszę mannę na mleku. Na koniec dodaj kawałek masła. Ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z granulowanym cukrem na lekką pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj schłodzoną owsiankę z ubitymi jajkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodając mąkę, doprowadzaj masę do konsystencji gęstej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń pestki z moreli i pokrój owoce na 4 kliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj orzechy włoskie i zmiel jądra w moździerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj blachę do pieczenia z wysokimi bokami olejem roślinnym i zalej kaszą manną. Na wierzchu podstawy ciasta równomiernie ułożyć pokrojone morele i posypać kruszonką orzechową. Piec w temperaturze 180°C. 50-60 min.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową mannę z piekarnika,pokrój na porcje i podawaj. Możesz lekko posypać cukrem pudrem. Bardzo smaczne i aromatyczne wypieki. Gotuj dla zdrowia całej rodziny. Smacznego!

przepis nie wymaga specjalnych kosztów, używane są najprostsze produkty, a pieczenie okazuje się - po prostu polizasz palce! Bardzo satysfakcjonujące i witaminowe. Smakuje bardzo delikatnie z niepowtarzalnym aromatem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy