babeczki bez masła i margaryny na kefirze

pyszne, lekkie i delikatne babeczki, dosłownie rozpływające się w ustach! Babeczki są wilgotne, delikatne i miękkie w środku, a chrupiące nie pozostawiają nikogo obojętnym. Jednocześnie przygotowują się dość prosto i szybko, produkty do ich przygotowania zawsze znajdą się w domu. Kefir do takich babeczek nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, a brak masła i margaryny w składnikach sprawia, że takie wypieki są lżejsze i mniej kaloryczne. W razie potrzeby babeczki można upiec z orzechami, rodzynkami lub udekorować czekoladą lub lukrem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 67 % 43 g
317 kcal
IG: 2 / 10 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. W razie potrzeby z tych składników można upiec jedną dużą babeczkę w dużej formie lub małe w porcjach. Lepiej jest wcześniej wyjąć kefir i jaja kurze z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W jednej głębokiej misce ubij jaja kurze z dodatkiem cukru i soli. Przesiej mąkę do innej miski, dodaj proszek do pieczenia i wanilinę. Wymieszaj suche składniki. W razie potrzeby proszek do pieczenia można zastąpić sodą. Gorzej ciasto nie wzrośnie. Ale wtedy ilość sody należy zmniejszyć do pół łyżeczki, w przeciwnym razie ciasto będzie miało gorycz i specyficzny smak sody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera, przy drugiej metodzie proces znacznie przyspieszy i skróci czas pieczenia. Jaja kurze powinny całkowicie się rozproszyć, cukier i sól rozpuścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Znowu wszystko dobrze ubijamy trzepaczką. Wlej suche składniki do miski z płynem. Robimy to w częściach, natychmiast mieszając ciasto łyżką, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto powinno uzyskać taką konsystencję jak gęsta śmietana. Dlatego skupiamy się na gęstości ciasta, a nie na ilości mąki, ponieważ każdy producent ma inną gęstość mąki i odpowiednio może zużywać mniej lub więcej mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formy do babeczek smarujemy olejem roślinnym. W razie potrzeby można ułożyć pergaminem. Wlej ciasto do foremek, aby zajmowało tylko dwie trzecie foremek, babeczki będą dobrze rosły podczas pieczenia. Rodzynki i orzechy włoskie są dobrze umyte. Rodzynki gotujemy na parze, zalewamy wrzącą wodą i suszymy na ręczniku papierowym. Suszone orzechy włoskie w kuchence mikrofalowej.Rodzynki i orzechy kładziemy na cieście, podczas pieczenia rozłożą się na cieście i opadną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż foremki z babeczkami do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Koncentrujemy się na pracy piekarnika i wielkości foremek z ciastem. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Wyjmujemy gotowe babeczki i foremki i podajemy do stołu. W razie potrzeby polewamy polewą, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy