skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. W razie potrzeby z tych składników można upiec jedną dużą babeczkę w dużej formie lub małe w porcjach. Lepiej jest wcześniej wyjąć kefir i jaja kurze z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
W jednej głębokiej misce ubij jaja kurze z dodatkiem cukru i soli. Przesiej mąkę do innej miski, dodaj proszek do pieczenia i wanilinę. Wymieszaj suche składniki. W razie potrzeby proszek do pieczenia można zastąpić sodą. Gorzej ciasto nie wzrośnie. Ale wtedy ilość sody należy zmniejszyć do pół łyżeczki, w przeciwnym razie ciasto będzie miało gorycz i specyficzny smak sody.
Krok 3:
Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera, przy drugiej metodzie proces znacznie przyspieszy i skróci czas pieczenia. Jaja kurze powinny całkowicie się rozproszyć, cukier i sól rozpuścić.
Krok 4:
Wlej kefir do miski z mieszanką jajeczną.
Krok 5:
I olej roślinny.
Krok 6:
Znowu wszystko dobrze ubijamy trzepaczką. Wlej suche składniki do miski z płynem. Robimy to w częściach, natychmiast mieszając ciasto łyżką, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto powinno uzyskać taką konsystencję jak gęsta śmietana. Dlatego skupiamy się na gęstości ciasta, a nie na ilości mąki, ponieważ każdy producent ma inną gęstość mąki i odpowiednio może zużywać mniej lub więcej mąki.
Krok 7:
Formy do babeczek smarujemy olejem roślinnym. W razie potrzeby można ułożyć pergaminem. Wlej ciasto do foremek, aby zajmowało tylko dwie trzecie foremek, babeczki będą dobrze rosły podczas pieczenia. Rodzynki i orzechy włoskie są dobrze umyte. Rodzynki gotujemy na parze, zalewamy wrzącą wodą i suszymy na ręczniku papierowym. Suszone orzechy włoskie w kuchence mikrofalowej.Rodzynki i orzechy kładziemy na cieście, podczas pieczenia rozłożą się na cieście i opadną.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż foremki z babeczkami do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Koncentrujemy się na pracy piekarnika i wielkości foremek z ciastem. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Wyjmujemy gotowe babeczki i foremki i podajemy do stołu. W razie potrzeby polewamy polewą, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g