skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Przygotuj wszystkie produkty. Mąkę pszenną przesiać przez sito, można natychmiast połączyć z proszkiem do pieczenia. Weź Nie najświeższe jaja kurze, wtedy ciasto okaże się przewiewne. Włącz piekarnik, rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
2.Rozbij surowe jajka do dużej miski. Ubij mikserem, aż masa wzrośnie 2 razy. Aby uzyskać lepsze ubijanie, możesz dodać szczyptę soli kuchennej lub trochę kwasu cytrynowego.
Krok 3:
3. Wskazane jest dodanie cukru do jajek 0,5 - 1 łyżki. L. aby masa była równomiernie ubita. Po wprowadzeniu całego cukru masę należy ubijać przez co najmniej kilka minut.
Krok 4:
4.Teraz możesz wlać mąkę z proszkiem do pieczenia, również w małych porcjach. Zaleca się mieszanie tych składników z całkowitą masą za pomocą silikonowej szpatułki.
Krok 5:
5. Spłucz śliwki wodą, wytrzyj serwetką. Rozbij lub pokrój śliwki na dwie części, usuń kość.
Krok 6:
6. Weź formę do pieczenia Charlotte i przykryj papierem lub po prostu posmaruj rozłączną formę olejem. Wlać około 1/3 ciasta, rozprowadzić śliwki.
Krok 7:
7. Następnie ostrożnie wylej resztę ciasta, rozprowadź równomiernie. Włóż do nagrzanego piekarnika.
Krok 8:
8.Charlotte ze śliwkami piecze się na złoty kolor przez około 30 minut. Odwróć ciepłą Charlotte na talerz, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Pokrój ciasto na kawałki, podawaj z zieloną herbatą, kompotem jagodowym, galaretką, mlekiem. Smacznego!
w cieście śliwki są doskonale upieczone, a skóra staje się delikatna i miękka. Im więcej śliwek w Charlotte, tym bardziej soczyste. Takie ciasto jest idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane. Oprócz cukru pudru do posypania można użyć wiórków kokosowych lub czekoladowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g