biszkopt ze śliwkami

słodkie wypieki z kawałkami śliwki, pieczone w piekarniku. Charlotte ze śliwkami to pyszne zwiewne wypieki. Do jego przygotowania potrzebne będą jaja kurze, cukier granulowany i mąka pszenna. Ciasto będzie puszyste, jeśli dobrze ubij jajka z cukrem. Do tych celów lepiej jest użyć mocnego miksera. Śliwki należy wybierać według własnego gustu, ale nie powinny być zbyt miękkie. Jest to wygodne, gdy Pestka owoców łatwo odłącza się od miąższu. Charlotte piecze się w piekarniku, a stół podaje się w ciepłej wersji z herbatą, kawą, kompotem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 84 % 48 g
229 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Przygotuj wszystkie produkty. Mąkę pszenną przesiać przez sito, można natychmiast połączyć z proszkiem do pieczenia. Weź Nie najświeższe jaja kurze, wtedy ciasto okaże się przewiewne. Włącz piekarnik, rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Rozbij surowe jajka do dużej miski. Ubij mikserem, aż masa wzrośnie 2 razy. Aby uzyskać lepsze ubijanie, możesz dodać szczyptę soli kuchennej lub trochę kwasu cytrynowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Wskazane jest dodanie cukru do jajek 0,5 - 1 łyżki. L. aby masa była równomiernie ubita. Po wprowadzeniu całego cukru masę należy ubijać przez co najmniej kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Teraz możesz wlać mąkę z proszkiem do pieczenia, również w małych porcjach. Zaleca się mieszanie tych składników z całkowitą masą za pomocą silikonowej szpatułki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Spłucz śliwki wodą, wytrzyj serwetką. Rozbij lub pokrój śliwki na dwie części, usuń kość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Weź formę do pieczenia Charlotte i przykryj papierem lub po prostu posmaruj rozłączną formę olejem. Wlać około 1/3 ciasta, rozprowadzić śliwki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Następnie ostrożnie wylej resztę ciasta, rozprowadź równomiernie. Włóż do nagrzanego piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8.Charlotte ze śliwkami piecze się na złoty kolor przez około 30 minut. Odwróć ciepłą Charlotte na talerz, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem. Pokrój ciasto na kawałki, podawaj z zieloną herbatą, kompotem jagodowym, galaretką, mlekiem. Smacznego!

w cieście śliwki są doskonale upieczone, a skóra staje się delikatna i miękka. Im więcej śliwek w Charlotte, tym bardziej soczyste. Takie ciasto jest idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane. Oprócz cukru pudru do posypania można użyć wiórków kokosowych lub czekoladowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy