ciasta na żółtkach z suszonymi wiśniami

wspólnie przygotowujemy się do Wesołych Świąt Wielkanocnych! Ciekawy przepis i smaczny wynik. Bardzo smaczne i delikatne ciasta na żółtkach. Radzę spróbować.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 72 % 44 g
276 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

1. Kładziemy ciasto. Aktywuj drożdże w ciepłym mleku.
wlej aktywowane drożdże do miski, dodaj przesianą mąkę (1.5 szklanki) i ostrożnie przenieś. Miskę z folią spożywczą, umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć dwa do trzech razy.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Ubij żółtka z cukrem i wanilią. Dodaj stopione masło (temperatura pokojowa) i jeszcze raz ubij, aż się połączy.
4. Ciasto włożyć do masy żółtkowej i mieszać, aż będzie gładkie.
5. Ubij białka w lekką pianę i dodaj do ciasta. Wprowadź pozostałą mąkę.
rozłóż ciasto na powierzchni roboczej. Ugniataj ręcznie, aż stanie się gładka, elastyczna i nie przykleja się do dłoni.
6. Nasmaruj głęboką miskę oliwą z oliwek i włóż do niej ciasto, dokręć folią spożywczą, umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
7. Suszone wiśnie moczyć przez 30 minut w ciepłej wodzie. Następnie odcedź, osusz ręcznikami papierowymi.
8. Dodaj przygotowane wiśnie do ciasta, wymieszaj i ponownie umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 1 godzinę).
9. Nasmaruj formy olejem. Włóż ciasto do foremek na 1/3 wysokości, przykryj folią i włóż na ciepło do wyrośnięcia.
10. Rozgrzej piekarnik do 180ºC i piecz – 30-35 minut na złoty kolor. Skup się na swoim piekarniku!
wyciągnij ciasta, przykryj ręcznikiem i pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie wyjmij z form i ostudź na ruszcie.
11. Glazura.
wlej białko do miski i dodaj cukier, włóż do gorącej łaźni wodnej i ubij mikserem z małą prędkością, aż zgęstnieje i ogrzeje. Po wyjęciu miski z wanny i zwiększeniu prędkości miksera, ubij na sztywne i błyszczące szczyty.
12. Posyp polewą ciasta i posyp posypką do ciasta.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy