zapiekanka z jabłkami

zapiekanka jabłkowa świetny deser na śniadanie, lunch i kolację! Przyjemne połączenie pieczonych miękkich jabłek i delikatnej masy twarogowej. Zdrowa, delikatna zapiekanka z jabłkami o delikatnym smaku.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 45 % 14 g
160 kcal
IG: 21 / 43 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
najpierw musisz" marynować " jabłka z rodzynkami.
obierz skórkę z cytryny. Następnie musisz wycisnąć sok z cytryny, przepuścić go przez sito, aby usunąć nasiona.
włóż wcześniej usuniętą skórkę do soku.
w misce ze skórką z cytryny i sokiem ułóż plasterki obranych i wydrążonych jabłek. Wymieszać.
Dodaj czyste rodzynki.
 wymieszaj jeszcze raz i pozostaw gdzieś na godzinę, od czasu do czasu mieszaj, aby jabłka z rodzynkami były nasączone ze wszystkich stron sokiem i aromatem cytryny. Rodzynki wchłoną sok z cytryny.
 zetrzyj twaróg widelcem, aby usunąć duże grudki. 
 wyłożyć 4 żółtka, zmielić, dodać cukier waniliowy i kaszę mannę, miękkie masło. Wymieszaj, odstaw na bok. 
pozostałe białka ubić razem ze szczyptą soli w puszystą pianę. Dodaj cukier, ubij. Włóż mieszaninę twarogu do powstałej masy białkowej.
 wymieszaj i dodaj jabłka z rodzynkami. Jeszcze raz wymieszaj. Dobrze posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp semoliną.
 piekarnik ustawić na 180 stopni.
włóż proszek do pieczenia do gotowej masy twarogowej, wymieszaj i wypełnij formę. Spłaszcz, połóż jabłko na wierzchu, pozostawione do dekoracji, które należy pokroić w plasterki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-80 minut. Pozostaw w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Jeśli pokroisz zapiekankę na gorąco, nie zachowa ona kształtu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy