zapiekanka z jabłkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz" marynować " jabłka z rodzynkami.
obierz skórkę z cytryny. Następnie musisz wycisnąć sok z cytryny, przepuścić go przez sito, aby usunąć nasiona.
włóż wcześniej usuniętą skórkę do soku.
w misce ze skórką z cytryny i sokiem ułóż plasterki obranych i wydrążonych jabłek. Wymieszać.
Dodaj czyste rodzynki.
wymieszaj jeszcze raz i pozostaw gdzieś na godzinę, od czasu do czasu mieszaj, aby jabłka z rodzynkami były nasączone ze wszystkich stron sokiem i aromatem cytryny. Rodzynki wchłoną sok z cytryny.
zetrzyj twaróg widelcem, aby usunąć duże grudki.
wyłożyć 4 żółtka, zmielić, dodać cukier waniliowy i kaszę mannę, miękkie masło. Wymieszaj, odstaw na bok.
pozostałe białka ubić razem ze szczyptą soli w puszystą pianę. Dodaj cukier, ubij. Włóż mieszaninę twarogu do powstałej masy białkowej.
wymieszaj i dodaj jabłka z rodzynkami. Jeszcze raz wymieszaj. Dobrze posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp semoliną.
piekarnik ustawić na 180 stopni.
włóż proszek do pieczenia do gotowej masy twarogowej, wymieszaj i wypełnij formę. Spłaszcz, połóż jabłko na wierzchu, pozostawione do dekoracji, które należy pokroić w plasterki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-80 minut. Pozostaw w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Jeśli pokroisz zapiekankę na gorąco, nie zachowa ona kształtu.
obierz skórkę z cytryny. Następnie musisz wycisnąć sok z cytryny, przepuścić go przez sito, aby usunąć nasiona.
włóż wcześniej usuniętą skórkę do soku.
w misce ze skórką z cytryny i sokiem ułóż plasterki obranych i wydrążonych jabłek. Wymieszać.
Dodaj czyste rodzynki.
wymieszaj jeszcze raz i pozostaw gdzieś na godzinę, od czasu do czasu mieszaj, aby jabłka z rodzynkami były nasączone ze wszystkich stron sokiem i aromatem cytryny. Rodzynki wchłoną sok z cytryny.
zetrzyj twaróg widelcem, aby usunąć duże grudki.
wyłożyć 4 żółtka, zmielić, dodać cukier waniliowy i kaszę mannę, miękkie masło. Wymieszaj, odstaw na bok.
pozostałe białka ubić razem ze szczyptą soli w puszystą pianę. Dodaj cukier, ubij. Włóż mieszaninę twarogu do powstałej masy białkowej.
wymieszaj i dodaj jabłka z rodzynkami. Jeszcze raz wymieszaj. Dobrze posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp semoliną.
piekarnik ustawić na 180 stopni.
włóż proszek do pieczenia do gotowej masy twarogowej, wymieszaj i wypełnij formę. Spłaszcz, połóż jabłko na wierzchu, pozostawione do dekoracji, które należy pokroić w plasterki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60-80 minut. Pozostaw w piekarniku, aż całkowicie ostygnie. Jeśli pokroisz zapiekankę na gorąco, nie zachowa ona kształtu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g