podstawowy przepis na babeczki

klasyczny przepis na muffinki spodoba się wszystkim! To podstawowy przepis na muffinki. Aby zrobić babeczki, potrzebujesz do nich specjalnych foremek.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 71 % 41 g
282 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

jak upiec babeczki? Najpierw w osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i sól. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 200 stopni. I przygotuj foremki (lub foremki) na muffinki, smarując je tłuszczem lub olejem.
w innej misce ubij jajko trzepaczką lub widelcem, dodaj mleko, esencję waniliową i stopione masło lub margarynę. Dodaj mąkę do powstałej mieszanki. Teraz szybko zagnieść ciasto (masa będzie grudkowata). Pamiętaj, że mąka może potrzebować więcej lub mniej niż wskazana w przepisie, skup się na konsystencji ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
włóż ciasto do foremki na muffinki i włóż do piekarnika.
piec przez około dwadzieścia lub dwadzieścia pięć minut. Czas i tryb pieczenia należy zawsze dobrać do swojej techniki, aby skupić się na piekarniku.
wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło. Chociaż babeczki można również jeść na zimno. 

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy