ciasto z dżemem śliwkowym

najlepsze ciasto z dżemem babci można zrobić równie dobrze!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 10 % 7 g
węglowodany 86 % 62 g
316 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

Drodzy miłośnicy słodyczy! Chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na nasze rodzinne ciasto. Takie ciasto z dżemem przypomina mi dzieciństwo, takie jedzenie było na naszym stole w święta. Ciasto okazuje się umiarkowanie słodkie i bardzo delikatne. I bardzo prosty w przygotowaniu.
ze wszystkich składników zagnieść ciasto (nie strome), włożyć do lodówki na 30-40 minut.
następnie podziel ciasto na 3 części. Pierwszą część rozprowadzamy na wysmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze do pieczenia, robimy to bezpośrednio rękami. Posyp również mąką na wierzchu. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Podczas pieczenia ciasta podgrzej nasz dżem na ogniu, powinien być gorący.
upieczone ciasto układamy do góry nogami na talerzu, aby było lepiej nasycone. Rozłóż połowę gorącego dżemu na naszym gorącym cieście!
tymczasem drugie ciasto pasuje do piekarnika. Jak tylko zostanie upieczony, kładziemy go na naszym pierwszym cieście, a także kładziemy na nim dżem.
połóż trzecie upieczone ciasto na wierzchu. Gotowe! Teraz wysyłamy go do plastikowej torby do namoczenia. Po 12 godzinach możesz skosztować! Takie ciasto na pewno ci się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy