skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nie tak dawno temu wpadłem na pomysł zrobienia tortilli żytnich w domu. Kulinarny przepis na to jedzenie znalazłem w Internecie. Okazało się, że te ciasta są bardzo smaczne i wyglądały bardzo apetycznie. Teraz podzielę się z wami sposobem przygotowania tego pikantnego wypieku. Zaczynamy więc od dokładnego wymieszania wszystkich powyższych składników i dokładnego ich ugniatania. Teraz wlej trochę przesianej mąki do naszej masy. Mieszaj, aż uzyskasz konsystencję śmietany z ciasta. Następnie bierzemy blachę do pieczenia, lekko posypujemy mąką i rozprowadzamy ciasta na łyżce stołowej (ale nie bardzo blisko siebie). Teraz wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Więc upiecz całe ciasto. Gdy wszystkie ciasta będą gotowe, połóż je na talerzu i podawaj do pierwszego lub drugiego dania. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g