zapiekanka z twarogu z płatkami owsianymi i dynią
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
kawałki dyni wkładamy do piekarnika. Gdy będą miękkie, zeskrob miąższ dyni łyżką. Powinniśmy mieć 300-400 gramów czystej masy puree z dyni. Dodaj trochę cukru do dyni, sól do smaku, włóż kminek. Zmiel płatki Herkulesa w elektrycznym młynku do kawy do stanu mąki. Następnie wymieszaj tę mąkę z mieszanką dyni. Ubij jajka mikserem, a następnie wymieszaj je z twarogiem rozgniecionym widelcem (najpierw musisz wprowadzić posiekane liście świeżej mięty i olej do twarogu). Dobrze i delikatnie wymieszaj i połącz mieszaninę twarogu z dynią. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj formę masłem, posyp bułką tartą i rozłóż naszą masę. Wygładź powierzchnię, posmaruj kwaśną śmietaną i piecz do całkowitego ugotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g