skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić zapiekankę jabłkową, odmierz wymaganą ilość cukru i połącz ją z jajkami w misce, aby zrobić ciasto.
Krok 2:
Następnie dodaj wymaganą ilość twarogu do miski. Wszystko wymieszaj. Aby konsystencja gotowego dania była delikatniejsza, twarożek można przetrzeć przez sito. I staraj się brać twaróg niezbyt suchy.
Krok 3:
Wlej semolinę, trochę sody i szczyptę waniliny do ciasta. Dobrze ubij całą masę mikserem.
Krok 4:
Umyj jabłka, pokrój na 4 części i usuń z nich rdzeń. Następnie pokrój jabłka na cienkie plasterki.
Krok 5:
Przenieś pokrojone jabłka do miski na ciasto i dokładnie je wymieszaj, aby były równomiernie pokryte ciastem.
Krok 6:
Nasmaruj przygotowane naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego i ułóż całe ciasto razem z jabłkami. Wygładź go na całej powierzchni. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut.
Krok 7:
Gotowa zapiekanka stanie się ładnym złotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę, ułóż na talerzach i podawaj.
Krok 8:
Uzupełnij zapiekankę kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
przygotowanie takiej zapiekanki wcale nie jest trudne. Dodany do niego twaróg sprawia, że zapiekanka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Ani dziecko, ani dorosły nie odmówi kawałka takiego przysmaku.
aby danie było bardzo delikatne, możesz całe ciasto, przed dodaniem jabłek, przebić blenderem, a dodatkowo osobno ubić białka, a na koniec po prostu wymieszać je z ciastem.
to świetne danie na popołudniową przekąskę. Dlatego można go przygotować na popołudniową przekąskę. Ale z taką zapiekanką możesz rozpocząć dzień pracy. Przygotuj go poprzedniej nocy, a rano po prostu podgrzej kawałek w kuchence mikrofalowej i polej odrobiną kwaśnej śmietany.
możesz podać taką zapiekankę z herbatą lub kawą, mlekiem, sokiem lub kompotem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g