zapiekanka jabłkowa

pyszne, satysfakcjonujące i bardzo zdrowe danie!!! Uwielbiam gotować wszelkiego rodzaju zapiekanki. I Podwójnie kocham zapiekanki z dodatkiem owoców lub jagód. Owoce dodają smaku soczystości i miękkości. Jabłka świetnie nadają się do zapiekanek. Zachowują swój kształt w naczyniu, ale stają się miękkie i bardzo smaczne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 58 % 18 g
156 kcal
IG: 22 / 17 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić zapiekankę jabłkową, odmierz wymaganą ilość cukru i połącz ją z jajkami w misce, aby zrobić ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj wymaganą ilość twarogu do miski. Wszystko wymieszaj. Aby konsystencja gotowego dania była delikatniejsza, twarożek można przetrzeć przez sito. I staraj się brać twaróg niezbyt suchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę, trochę sody i szczyptę waniliny do ciasta. Dobrze ubij całą masę mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jabłka, pokrój na 4 części i usuń z nich rdzeń. Następnie pokrój jabłka na cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pokrojone jabłka do miski na ciasto i dokładnie je wymieszaj, aby były równomiernie pokryte ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj przygotowane naczynie do pieczenia odrobiną oleju roślinnego i ułóż całe ciasto razem z jabłkami. Wygładź go na całej powierzchni. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 50 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa zapiekanka stanie się ładnym złotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika, ostudź trochę, ułóż na talerzach i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uzupełnij zapiekankę kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

przygotowanie takiej zapiekanki wcale nie jest trudne. Dodany do niego twaróg sprawia, że zapiekanka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Ani dziecko, ani dorosły nie odmówi kawałka takiego przysmaku.
aby danie było bardzo delikatne, możesz całe ciasto, przed dodaniem jabłek, przebić blenderem, a dodatkowo osobno ubić białka, a na koniec po prostu wymieszać je z ciastem.
to świetne danie na popołudniową przekąskę. Dlatego można go przygotować na popołudniową przekąskę. Ale z taką zapiekanką możesz rozpocząć dzień pracy. Przygotuj go poprzedniej nocy, a rano po prostu podgrzej kawałek w kuchence mikrofalowej i polej odrobiną kwaśnej śmietany.
możesz podać taką zapiekankę z herbatą lub kawą, mlekiem, sokiem lub kompotem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy